Kultura

Predstavljena knjiga ‘Konavjani, i ovi i oni’ Nika Kapetanića

knjiga kapetanic konavjani i ovi i oni2

Promocija knjige Nika Kapetanića ‘Konavjani, i ovi i oni’ iz autorove vlastite naklade održala se u petak navečer u prostorijama Matice hrvatske ogranak Konavle u organizaciji Muzeja i galerija Konavala.
O knjizi su govorili dr. sc. Slavica Stojan, autorica i predsjednica Matice hrvatske ogranak Dubrovnik, dr. sc. Joško Belamarić, predstojnik splitskog Instituta za povijest umjetnosti i Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala. Prisutne je na samom početku pozdravio načelnik Općine Konavle Božo Lasić.
Ovom prilikom pred mnogobrojnim Konavljanima ravnateljica Rusković Radonić je istaknula važnost dugogodišnjih znanstvenih prinosa Nika Kapetanića. Njegovom zaslugom Konavle imaju zadivljujuću bibliografiju, od prinosa vezanih za obnovu spomenika, lokaliteta, arheološke baštine, njegov poseban prinos vjerojatno su prilozi povijesti stanovništva Konavala, koji su svojevrsni početak i kraj svakog drugog istraživanja Konavala. Od Falsifikata o podrijetlu konavoskih rodova i Stanovništva Konavala iz 1998., Konavoskih epigrafičkih spomenika, Konavoskih rodova, Konavala u 15. stoljeću, preko jedine knjige o Konavljanima u Prvom svjetskom ratu, potom knjiga Od Carigrada do Eldorada, koja iscrpno obrađuje problematiku o konavoskim iseljenicima, Konavoske bune i drugih, uz ogroman broj znanstvenih priloga u raznim časopisima i zbornicima.
Međutim, osim znanstvenih prinosa o povijesti stanovništva, Kapetanić je popunio ogromne praznine u temama vezanim za lokalitete Konavala kroz svoju misiju obnove spomenika. Osim članaka i manjih prinosa o lokalitetima, dosad su objavljene knjige Mlinovi na rijeci Ljutoj, Sokol grad u nekoliko različitih izdanja, Knežev dvor u Pridvorju te ostali njegovi znanstveni radovi. Kao kolekcionar i kartofil Konavljanima je doprinio s Konavoskim razglednicama i posljednjom knjigom, Bukovac na razglednicama.
Ova knjiga, Konavjani, i ovi i oni, nadopunjuje dosadašnju građu o stanovništvu u Konavlima, a svojevrsni je nastavak na knjigu Konavle na razglednicama. Ova bogata zbirka referenci konavoskog obrtništva do Drugog svjetskog rata prikazuje svu vibrantnost života, čiji se kontinuitet do danas izgubio. Na skoro 300 stranica omogućen je uvid u svakodnevicu kraja 19. i početka 20. stoljeća, u trendove kao i u interese stanovništva toga vremena.
Recenzent knjige, dr. sc. Josip Belamarić osvrnuo se na značaj ovakve publikacije na stvaranje sveukupne slike, ne samo konavoskog nego i globalnog prostora toga vremena, donoseći brojne slikovite primjere. Nakon osvrta dr. sc. Slavice Stojan na knjigu, prisutnima se obratio i sam autor.
-Vrijednost ovakve zbirke za Konavle je neprocjenjiva i sretni smo što su Konavle bogatije za još jedan komadić svoje povijesti – navode iz Muzeja i galerija Konavala.

Pročitajte još

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist

Otvorenje izložbe “Slatki i grki Vojnovićev fundus” u Narodnoj knjižnici Grad

Dulist