DuList IN

PREDAVANJA, FILMSKA OSTVARENJA… Tko sve dolazi na treće izdanje Ponta Lopud Festivala?

PREDAVANJA, FILMSKA OSTVARENJA... Tko sve dolazi na treće izdanje Ponta Lopud Festivala?

Nakon što su već najavljeni voditelji masterclassova, Ruben Östlund te Edward Norton koji će u sklopu trećeg izdanja Ponta Lopud Festivala održati predavanja i radionice za redatelje i glumce te Urszula Pontikos koja će voditi stručne programe za snimateljice, poznati su i ostali gosti festivala koji se pozicionira kao kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije i održava se od 20. do 24. lipnja 2023.
Riječ je o istaknutim imenima filmske umjetnosti od kojih se mnogi na Lopud vraćaju po drugi ili čak treći put. Kao specijalni gost koji će sudjelovati u razgovoru s Rubenom Östlundom, u sklopu masterclassa za redatelje, očekuje nas Philippe Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office, koji je producirao sve Östlundove filmove uključujući i Zlatnom palmom nagrađen TROKUT TUGE.

PREDAVANJA, FILMSKA OSTVARENJA... Tko sve dolazi na treće izdanje Ponta Lopud Festivala?
Philippe Bober

Brian Swardstrom, agent za talente s tridesetogodišnjim iskustvom i partner u United Talented Agency gdje predstavlja glumce poput Timothéeja Chalameta, Edwarda Nortona, Michaela Douglasa i brojnih drugih te Peter Spears, Oscarom nagrađen producent filma ZEMLJA NOMADA, održat će predavanje pod nazivom “Američki model rada agencija za talente i osnove nezavisne produkcije u SAD-u“.

PREDAVANJA, FILMSKA OSTVARENJA... Tko sve dolazi na treće izdanje Ponta Lopud Festivala?
Michel Franco

Michel Franco, nagrađivani meksički redatelj, scenarist i producent, a možemo sada već reći i prijatelj Ponta Lopud festivala, održat će specijalno predavanje “Novac nije najvažniji element za snimanje filma”, a moderirat će i masterclass za glumce. U ulozi moderatora, ali masterclassa namijenjenog redateljima, vraća nam se još jedno poznato lice, poljski redatelj i oskarovac Pawel Pawlikowski, koji je na prvom festivalskom izdanju vodio masterclassove za redatelje, kao i srpski redatelj i filmski producent Ognjen Glavonić, sudionik prvog Ponta Lopud festivala.

PREDAVANJA, FILMSKA OSTVARENJA... Tko sve dolazi na treće izdanje Ponta Lopud Festivala?
Peter Spears, Juho Kuosmanen, Brian Swardstrom_photo John Pavlish

Finski redatelj i scenarist Juho Kuosmanen održat će predavanje “Strah redatelja od novog projekta”, a producenti filma TROKUT TUGE Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i producentica filma ZEMLJA NOMADA Mollye Asher održat će predavanje “Nezavisni filmovi i koprodukcije”.
Lili Horvát, renomirana mađarska redateljica i scenaristica, moderirat će dva masterclassa i to onaj za glumce i za snimateljice, na kojem će se u ulozi suradnice masterclassa naći i dobitnica nagrade BAFTA, britanska snimateljica Nina Kellgren.

PREDAVANJA, FILMSKA OSTVARENJA... Tko sve dolazi na treće izdanje Ponta Lopud Festivala?
Lili Horvat

Predavanja su namijenjena isključivo polaznicima masterclassova pozvanim na temelju njihovog dosadašnjeg doprinosa filmskoj umjetnosti, međutim svi ljubitelji filmske umjetnosti imat će priliku uživati na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness u projekcijama klasika koje su režirali ili u kojima igraju gosti ovogodišnjeg festivalskog izdanja.
Očekuju nas dva filma Rubena Östlunda: TURIST i TROKUT TUGE, NAKON LUCIJE Michela Franca,

NAJSRETNIJI DAN U ŽIVOTU OLLIJA MӒKIJA, koji je režirao Juho Kuosmanen i OSLIKANI VEO, drama Johna Currana u kojoj glavnu ulogu ima Edward Norton.

PREDAVANJA, FILMSKA OSTVARENJA... Tko sve dolazi na treće izdanje Ponta Lopud Festivala?
Ruben Östlund

Östlundov TURIST duhovit je prikaz muške uloge u suvremenom obiteljskom životu, a prati mladu švedsku obitelj čiji se temelji uzdrmaju uslijed neočekivanog incidenta na odmoru u francuskim Alpama, dok je TROKUT TUGE razuzdana i pronicljiva satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je Rubenu Östlundu donijela Zlatnu palmu, četiri glavne Europske filmske nagrade i nominaciju za tri Oscara.
Michel Franco režirao je i napisao scenarij za film NAKON LUCIJE, koji prati Roberta i njegovu kćer Alejandru, koji nakon obiteljske tragedije kreću novi život u glavnom gradu Meksika. Nažalost, niz nesretnih okolnosti dovodi ih do pogubnih posljedica.
NAJSRETNIJI DAN U ŽIVOTU OLLIJA MӒKIJA film je nadahnut istinitom pričom, a prati finskog boksača koji na samom početku profesionalnog života dobiva priliku sučeliti se s aktualnim svjetskim prvakom u perolakoj kategoriji. Iako doživljava težak poraz, tvrdi da je to najbolji dan u njegovom životu.
OSLIKANI VEO romantična je i psihološki obojana priča o ljubavi, izdaji i milosrđu, a prati dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja. Uz Edwarda Nortona, u glavnoj je ulozi glumica Naomi Watts.
Ulaznice za filmske projekcije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti preko sustava www.ulaznice.hr ili izravno preko poveznice ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud.
Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist