Aktualno

POTPISANI UGOVORI Više od 20 milijuna kuna stiže u županiju!

POTPISANI UGOVORI Više od 20 milijuna kuna stiže u županiju!

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić uručio je ovog petka u Dubrovniku sedam ugovora za projekte na području Dubrovačko-neretvanske županije financiranih iz europskih fondova, dok je ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić uručio jedan ugovor. Ministarstvo je tako ugovore potpisalo s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA, čiji je ugovor ujedno i najveći u iznosu od 14,4 milijuna kuna, zatim općinama Ston i Kula Norinska te gradovima Opuzenom i Dubrovnikom.

-S naše strane kroz ovih sedam ugovora dodjeljujemo sredstva u vrijednosti 19 milijuna kuna. Njima ili sufinanciramo provođenje europskih projekata na području županije ili dodjeljujemo tehničku pomoć DUNEA – i, tj. našoj produženoj ruci na terenu za izgradnju projekata. Tih 14 milijuna kuna koje će poći regionalnom koordinatoru je ključ za daljni razvoj projekata ove županije. Ova županija je iznimno uspješna u izvlačenju EU fondova s 5,3 milijarde kuna koje su već sada ugovoreni – naglasio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Marko Pavić.

-Iznimno mi je zadovoljstvo što smo danas potpisali ugovore koji osiguravaju nacionalna sredstva Gradu Dubrovniku po pitanju energetske obnove OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića, kao i jedan ugovor za projekt ReDu. Više puta smo isticali koliko su bitna europska i nacionalna sredstva, a posebice smo dokazali da se koriste u Gradu Dubrovniku. Ono što smo obećali i realizirali smo, a to je korištenje EU fondova. Kada završimo ovaj projekt tada će to biti tri osnovne škole i dva vrtića koja smo u jednom mandatu energetski obnovili. Novi, kvalitetniji i bolji uvjeti i za profesore i za učenike – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako se ovim potezom nastavlja odlično korištenje EU fondova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-Drago mi je da ovim ugovorima veliki dio ide na našu razvojnu agenciju koja je i regionalni koordinator. Naš regionalni koordinator će u idućem financijskom razdoblju igrati veliku ulogu. Zbog toga mu se ona osigurava i u nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. Bez takve koordinacije bilo bi puno teže provoditi ove projekte. Nastavit ćemo dalje koristiti fondove EU za razvoj županije, gradova i općina jer to je ponekad jedini izvor financiranja naših projekata i zbog toga smo sretni da smo dio EU obitelji i možemo koristiti sredstva kohezijske politike kako bismo ubrzano razvili ono što redovnim putem ne bimo mogli razviti – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić dodijelio je načelniku Općine Slivno ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području dijela aglomeracije Malostonski zaljev u ovoj općini i to na dionici Klek – Repić – Duboka.

– Riječ je o projektu koji se odnosi na sjeverni dio županije, točnije područje Slivnog, Komarne, Mljetskog kanala i Neuma. Osigurali smo sredstva za izgradnju sustava odvodnje do granice s Bosnom i Hercegovinom. Dovršetkom sustava s njihove strane ćemo osigurati da se odvodnja s područja Slivnog nakon desetljeća konačno rješi – naglasio je ministar Ćorić.

Podsjetimo, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu dodatno sufinancira navedene EU projekte i to uz 50 posto sredstava koje je Grad bio dužan osigurati iz proračunskih izvora. Ugovori MRRFEU-a vrijedni su: 2.392.953,35 kuna (za OŠ I. Gundulića), 230.200,97 kuna (za OŠ Marina Držića te 104.023,50 kuna za projekt ReDu).

 

Pročitajte još

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist

NIKOLINA FARČIĆ O DUBINI: Izlazili smo im u susret. Dužni su TUP-u više od 38 tisuća eura

Dulist