Aktualno

FRANKOVIĆ JASAN Grabovica se zatvara 2021. i nema govora o proširenju

FRANKOVIĆ JASAN Grabovica se zatvara 2021. i nema govora o proširenju

Neće biti otvaranja novih kaseta na Grabovici – poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon izjave ministra Ćorića o mogućem proširenju odlagališta i nakon njegovog zatvaranja. Istaknuo je kako se ministar krivo izrazio.
-Vjerujem da je ministar razmišljao u smjeru u kojem danas radi Gradska uprava. Naime, radi se na sanaciji Grabovice i pripremi za njeno potpuno zatvaranje. Sama sanacija i tijek nam je pokazao da se na postojećim strukturama otpad može još neko vrijeme odlagati, ali tu govorimo o svega nekoliko mjeseci, nikako o godinama. Ono što ministar nije rekao, a to je da nakon zatvaranja Grabovice, do izgradnje Pelješkog mosta s otpadom ne možemo prelaziti državnu granicu. Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo nas je da se neće moći izmijeniti odreda kojom sukladno međudržavnom sporazumu preko granice BiH ne može proći otpad. To se ne može izmijeniti jer je usko vezano uz probleme granice između BiH i RH, i cijelim nizom neriješenih pitanja. Pronašli smo drugi način koji će biti skuplji, a to je prelazak trajektom iz Trpnja – rekao je dalje. Međutim, to će nas rješenje koštati nekoliko milijuna eura. Gradonačelnik uvjerava kako će Grad Dubrovnik to moći financijski podnijeti jer se radi o svega 5 do 6 mjeseci.
-Komuniciramo s ministarstvom i ministar Ćorić je upoznat sa stanjem na terenu kao i činjenicom da se prilikom sanacije ukazala mogućnost da se dodatno odlaže otpad još par mjeseci. Grabovica će biti zatvorena 2021. godine. Mislim da je ministar razmišljao u smjeru o kojem govorim i ja. Neće biti otvaranja novih kazeta, stavite tamo kamere pa ćete vidjeti da se to nikad neće dogoditi – rekao je Franković dodavši kako se ministar krivo izrazio.
-Nažalost smo taoci činjenice da Centar za gospodarenje otpadom nije otvoren i zbog toga smo morali ići u rjeenje koje će biti enromno skupo, ali je rješenje. I susjedne će općine sudjelovati u troškovima sukladno predanom otpadu – rekao je dalje. Lokacija na koju će se do otvaranja Centra u Lučinom razdolju odvoziti otpad još nije poznata. Zna se tek kako će to vjerojatno biti negdje u sjevernoj Hrvatskoj.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist