Koronavirus u Hrvatskoj

POSTIGNUT DOGOVOR ‘COVID putovnice’ vrijedit će 12 mjeseci

Zastupnici u Europskom parlamentu postigli su dogovor oko zakonskog okvira za tzv. ‘Covid-putovnice’, odnosno digitalne zelene potvrde, koji će na snazi biti 12 mjeseci, piše Jutarnji list.
Dokument može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, a njime će se potvrditi da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, da je nedavno dobila negativni rezultat na testiranju ili da je već preboljela Covid-19.
Dogovarao se i zakonski okvir kojim će se regulirati prekogranično kretanje državljana zemalja koje nisu u Europskoj uniji. Zastupnici Europskog parlamenta smatraju da nositelji ‘potvrda EU za Covid-19’ ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, poput karantene, samoizolacije ili novim testiranjima. Također, ističu da se pod svaku cijenu treba izbjegavati diskriminacija onih građana koji nisu cijepljeni, već bi članice Europske unije svojim turistima trebale ‘osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje’.

Pročitajte još

Hrvatska ima 10.500 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je 59 osoba

Dulist

U županiji 377 novooboljelih, jedna osoba preminula

Dulist

Nije istina da bez COVID potvrde nećete moći kod liječnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija