AktualnoKoronavirus u Hrvatskoj

UGOSTITELJI: Povoljni krediti i bespovratna sredstva bit će nužni kako bi se sektor oporavio

UGOSTITELJI: Povoljni krediti i bespovratna sredstva bit će nužni kako bi se sektor oporavio

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) susreo se u Splitu s predstavnicima ugostitelja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Cilj ovog susreta bila je razmjena mišljenja i iskustava kolega iz sektora kao i dogovor o daljnjim postupanjima predstavnika cehova oko traženja rješenja i nužne podrške svih razina vlasti, bez koje će oporavak ugostiteljstva biti gotovo nemoguć, navodi se u priopćenju.
-Mjere suzbijanja pandemije posebno su teško pogodile ugostiteljstvo. Prošlogodišnja turistička sezona čiji rezultati su zbog pojave epidemije bili znatno slabiji u odnosu na prošle godine, dvije zabrane rada u proteklih godinu dana i smanjeni poslovni kapaciteti znatno su utjecali na poslovanje ugostitelja.
Ove dvije županije zbog epidemiološke situacije imaju prilagođene mjere, u dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije ugostiteljski objekti su zatvoreni, dok u Splitsko-dalmatinskoj imaju ograničenje rada do 20 sati. Predstavnici ugostitelja traže ostanak potpora za očuvanje radnih mjesta i naknadu za pokrivanje fiksnih troškova dok god postoje bilo kakve mjere ograničenja rada i pad prihoda u odnosu na referentno razdoblje iz 2019. godine. No kako bi se potaknula poslovna aktivnost, bit će potrebne i dugoročnije mjere o kojima će ovisiti opstanak sektora. Dostupnost povoljnih kredita, ali i bespovratnih sredstava bit će nužni kako bi se sektor oporavio – stoji u priopćenju.
Ugostitelji, ističe se dalje, očekuju da nadležna ministarstva vode sustavnu brigu o sigurnosnim i zdravstvenim segmentima ulaska turista u Hrvatsku te da se takve informacije jasno i pravodobno plasiraju, jer su uspostavljeni protokoli preduvjet za uspješnu turističku sezonu. Naglasili su kako je važno da se što veći broj djelatnika u ugostiteljstvu cijepi, jer je procijepljivanje jedini izlaz iz pandemije i jamstvo da Hrvatska na ljeto bude na karti sigurnih destinacija.
Također, istaknute su aktivnosti koje županijski cehovi ugostitelja provode na svom području. Naglasili su kako suradnjom s lokalnom samoupravom uspijevaju ugostiteljima olakšati poslovanje u dijelu koji se tiče plaćanja najma javnih površina i prostora, poreza na potrošnju i dodatnih poticaja koji će im omogućiti da prebrode razdoblje smanjene poslovne aktivnosti.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist