Peškafondo

Pokora uz kavu

Pokora uz kavu

Silne tvrtke pobožnih imena, milijuni kuna uloženog kapitala, neka čudna lica koja se dupliraju tu kao predsjednici nadzornih odbora, a tamo su članovi nadzornih odbora. Afera Pokora potresla je Dubrovačku biskupiju i sablaznila Dubrovnik. Milijuni su izgubljeni, sve je nekako potiho odvedeno u stečaj i kako stanje stvari stoji, za financijske probleme naše biskupije uopće se nije trebalo saznati. Oni su trebali nestati, s odlaskom nadbiskupa Želimira iz Grada.

No to se baš nije tako dogodilo. ‘Zločesti’ novinari iskopali su Aferu Pokora, a s njom je na vidjelo isplutala Pokora d.o.o., pa Biozon d.o.o., MediaVita d.o.o, pa Visia Centrum d.o.o., pa Imprimis Adriu d.o.o., pa Otok d.o.o. Za Benfortunu, fala Bogu, znalo se već otprije.

I mnogo je tu ‘čunki’ upleteno u financijske tijekove, od Žužula, Munivrane do Uskokovića, i još uvijek je samo u zraku ostalo lebdjeti pitanje kakav je doista deal biskupija imala s Midia Grupom, onom istom tvrtkom koja je zbog garaže Grad umalo dovela do bankrota. Sav posao između biskupije i Midia Grupe potrefio se baš za vrijeme gradnje garaže na Ilijinoj glavici, što je tadašnji crkveni ekonom don Pleše komentirao, kako su s predstavnicima švicarskog fonda stupili u kontakt ‘Božjom providnošću’.

I sve je to s Božjom providnošću ili bez nje izašlo u javnost. A ono što me ovih dana silno zabavljalo su pokušaji ‘upućenih’ i njihove teorije u razješavanju misterija tko je imao koristi od otvaranja afere i tko je sve došapnuo novinarima. Naravno mediji su bili tek poligon za plasiranje ove afere, ali netko je baš sad, u ovom trenutku, namjerno lansirao te strogo povjerljive informacije.

I tu kreće zanimljiva pozadinska priča…

Najprije, kako je to sukob unutar samog klera. Naravno, pojedinci se pokušavaju što bolje pozicionirati u čvrstom i nimalo fleksibilnom hijerarhijskom ustroju. Moguće je čak da iza objave informacije o financijskom fijasku Dubrovačke biskupije stoji rat lokalnih esdepeovaca i dijela crkvenih struktura na čelu s bivšim dubrovačkim biskupom, danas nadbiskupom zadarskim Želimirom Pulićem, u što vjeruje dio crkvenih redova. Njihova teorija ne barata baš informacijama koje bi to konkretne koristi imali lokalni esdepeovci poput Gojuna, Šimac Bonačić ili ex Muratti, pa sumnja zašto bi se netko od svećenika služio takvim podmuklim smicalicama, pada u vodu.

Dio ‘upućenih’ sa sigurnošću odbacuje sukob unutar klera, ali će zato uroti dati jednu sasvim zanimljivu konotaciju. Dolaskom u Dubrovnik biskup Mate Uzinić nije se odrekao baš previše ljudi koji su bili ‘sluge pokorne’ njegovom prethodniku Želimiru. Ipak, jedan je takav. Darinko Iveković. Ovaj hadezeovac je, tvrdi se u kuloarskim pričama imao i želje i motiva kako bi afera izbila na vidjelo. K tome ga je biskup Mate prvog i odbacio. A godinama je radio za i oko Crkve i Caritasa.

Morate priznati da priča drži vode… Ali nije ni ta posljednja, spominju se građevinski poduzetnici koji nisu više u ‘igri’, ali i gradska politička elita koja je imala koristi da pikantne detalje došapne medijima.

Andro Vlahušić je sve to plasirao! Pa samo je on to mogao napraviti. Ma čovjek se odmah sutradan ogradio da su to crkveni problemi i da se on u njih ne pača, niti komentira, da bi se u drugoj rečenici pohvalio kako je na dobrom putu dogovora s Midiom oko garaže.

Ona pak druga strana misli da je sve to maslo Dubravke Šuice, kako bi napokon skrenula pozornost sa sebe i garaže, i kako bi napokon objavila ‘urbi et orbi’ kako nije ona jedina ta koja je ‘kuhala’ s Midiom. A znate, tajming je pravi… opet idu izbori i to za novi mandat u EU parlamentu.

Da nisu možda Dube i Andro zajedno… pa i oni imaju za to razloga. A Pero V.? Za sad jedini on nema koristi od Afere Pokora, on je ipak okupiran svojom pokorom.

U svakom slučaju, sve se znalo, i o svemu se mučalo. I tako godinama. I nema opravdanja, bez obzira na izraženi žal, tugu, bol i suzu u oku…

A ljude očito sve to pomalo zabavlja. Zgroženi su, ali ih i zabavlja. U konačnici, nema li ičega ljepšeg nego smišljat urote za vrijeme prve jutarnje kave. Dubrovnik je adat za to.

Adio Vam

 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović