Peškafondo

Abonamenat s always krilcima

Abonamenat s always krilcima

Zaposlio se Mujo u trgovini i gazda mu govori kako treba povećati prodaju preporukama ostalih artikala, te on, kao iskusni trgovac odmah mu pokaže na primjeru prve mušterije.
– Dobar dan gospođo.
– Dobar dan.
– Izvolite, što ste trebali?
– Ja bih jedan Ariel deterdžent.
– Gospođo, izvolite, ali ja vam uz ovaj deterdžent preporučujem i Lenor.
– Oh, hvala gospodine, dobro ste me napomenuli.
Govori gazda Muji:
– Si vidio Mujo, dva artikla prodaš, a došla je samo po jedan. Jesi skonto kako to ide”?
– Jesam gazda skonto sam, mogu ja sad sam.
Ulazi mlađahna djevojka na vrata a Mujo će:
– Dobar dan gospođice, izvolite.
– Ja bih Always s krilcima.
– Da naravno, ide Always s krilcima, ali ja vam uz ove uloške preporučujem i Blitz extra.
– Što će mi Blitz extra?”
– “Pa kad se već ne možete… (e, ovdje ću se cenzurirati, ali vam ostavljam na volju da sami dopunite ostatak), barem možete oprati prozore!”
Nadam se da me niste ni pokušali zamislit kako pričam viceve, jer ja za takvo nešto stvarno nemam dara. Ali izgleda da na mail primam iste viceve kao i naš gradonačelnik. Samo što Vlahušić viceve shvaća zdravo za gotovo, i očito iz njih dobiva ideje. Tako je konkretno ovaj  o Muju malo doradio. Umjesto sredstva za čišćenje zaigrao se s pokazom. Učinak je jednak.
Tako je neki dan na konferenciji o razminiranju Hrvatske ‘prodao’ novu priču o Libertasovom abonamentu. Dakle, ubuduće će vam biti jeftiniji mjesečni parking, ako imate pokaz. I da, to je najnoviji Vlahušićev biser. Već otprije se s pokazom može s popustom voziti žičarom na Srđ, pogledati predstavu i poslušati Schopina u izvedbi DSO-a. Libertasov abonamenat ulaznica je s popustom i na utakmice Juga, kino, Rezervat Lokrum.

Nedavno se Vlahušić dosjetio kako će i taksiji voziti za primjereniju cijenu uz predočenje pokaza. Zna on da su njegovi taksisti, skupi, ma najskuplji u Hrvatskoj, pa će onaj koji sjedne s pokazom u taksi ostvariti popust. No, zapeo je gradonačelnik s provedbom, jer je taxi vozačima naložio da moraju uvesti kartično plaćanje. Odbit će im to od cijene koncesije. Ipak, oni nekako ne vole pretjerano inovacije, više vole radit s živom lovom, a ne tamo nekom plastikom. Najlakše im je vozit i ‘derat’ građane.

I dok se sprema taksi modernizacija, dotad se u Libertasu posluje kao u kamenom dobu. Čemu bi se oni podvrgli uvođenju modernizacije. Na stranu što se Libertasovi abonamenti izdaju bez fiskalizacije. Zakon im to dopušta jer je abonamenat uvršten pod  mjesečnu kartu pa im je dozvoljeno baratanje kešom bez izdavanja fiskalnog računa. Krasna siva zona!

No, našeg je gradskog prijevoznika baš briga i za trendove suvremenog poslovanja jer činjenica je kako se pokaz ilitiga ta mjesečna karta ne može platiti karticom, već izbroji 250 kuna ili ništa od abonamenta. Budući da nam je komunikacija s ovom gradskom tvrtkom otežana, vjerojatno iz razloga što još nisu zaposlili glasnogovornicu, a Đuro Deranja nije vičan pisanju po kompjutoru, izostaje i suvisao odgovor zbog čega je problem uvođenje kartičnog plaćanja, u čemu je toliki bauk?

Nego, baš je nekako nelogično kako se Vlahušić nije dosad sjetio uvesti kupovinu boca Viva vode s abonamentom. I s popustom dakako! To bi recimo svakom stanovniku Grada bilo od velike koristi jer voda iz rubineta danima je dobra jedino za oprat zube.

I znate što… do vode iz boce na popust nećemo tako lako, ali uopće ne sumnjam da će se Vlahušić s pokazom zaustaviti na parkingu. Vjerojatno će ovo ljeto zaposliti konduktere da na vratima od Grada propuštaju na Stradun. I to samo one s Libertasovim abonamentom. Time, će riješiti i nesnosne gužve. Uostalom vrijeme je doista da Libertas zaposli kakvu mladu i školovanu osobu zaduženu za PiJar s preporukom od presidenta iz Hrvatskog sabora. Neka se ugleda samo na Gradsku upravu i Vovovod. Možda se ta osoba sjeti promijeniti dosadašnju staru i ortcanu krilaticu Budite gospari, neka vas Libertas vozi u primjereniju – Neke se stvari kupuju samo novcem, za sve ostalo tu je Libertasov abonamenat…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović