Slušni aparat

Podvala? Poslastica

Podvala? Poslastica

Stari Kelti su prvi dan mjeseca stu­denog tradicionalno obilježavali kao Samhain, kraj žetvenih aktivnosti i početak ‘mračnog zimskog doba’. U devetom stoljeću katolički papa Grgur IVpod utjecajem svećenika s britan­skih otoka preuzima tu tradiciju i dekretom uvodi dan Svih Svetih, a narodi Irske i Škotske i dalje zadrža­vaju svoju tradiciju i dan ranije pro­slavljaju Halloween (ime izvedeno iz engleskog All Hallows’ Eve – dan prije Svih Svetih). Irski i škotski imigranti tu tradiciju deset stoljeća kasnije prenose preko Atlantika kada dobivamo mani­festaciju koju i danas prepoznajemo u skoro neizmijenjenom obliku – stilizi­rane bundeve, maškarane zabave i pri­čanje strašnih priča. Ostatak svijeta je živio više-manje u potpunoj ignoranciji tog praznika sve dok genije filma John Carpenter nije 1978. snimio svoje remek djelo ‘Halloween’ (u nas poznatiji kao ‘Noć Vještica’). Niti pola stoljeća kasnije, ovaj praznik je idealna prilika za orga­niziranje dobrog partyja, maratonsko gledanje horror filmova, ili pak slušanje primjerene glazbe.

Acid Witch je psihodelični-stoner-death metal band iz Detroita. Shagrat (bas/vokal) i Slasher Dave (klavijature/ vokal) originalni su članovi banda for­miranog 2007. godine kada objavljuju svoj prvi album ‘Witchtanic Helluci­nations’. Na drugom albumu ‘Stoned’ iz 2010. priključuje im se gitarist Magic Mike, a bubnjar Phil Warren dolazi u grupu 2017. pred izlazak njihovog trećeg albuma ‘Evil Sound Screamers’.Tim albumom napokon priskrbljuju veću popularnost i prisutnost u metal javnosti, što nije iznenađujuće jer su na njemu izvrsno iskoristili konzervativnu paniku oko Halloweena i cijeli album ispresijecali komičnim upozorenjima opasnosti po tijelo i dušu sudionika u proslavama, a i same pjesme su duho­vito-sarkastični osvrti na istu tema­tiku poput ‘I Hate Halloween’, ‘Enter at Your Own Risk’, ‘Mutilation Mansion’, a posebno je potrebno istaknuti kvalitetu ‘Hardrock Halloween’ i ‘An Evil Sound Screaming’. Ovaj album im je i priskrbio titulu neslužbenog Halloween banda.
Novi album ‘Rot Among Us’ nastav­lja sa ‘spooky’ tematikom, ovaj put bez naracijskih interludija. Shagrat kao i obično zvuči kao da ste King Diamonda ubacili u miješalicu za beton, a ostatak banda kao da je Black Sabbath upao u bazen napunjen death metal distorzi­jom. Pjesme i dalje slave Noć Vještica kao i njihov rodni grad, pa tako ‘5508 Martin St.’ govori o stvarnom incidentu iz šezdesetih kad je cijela obitelj bila terorizirana od strane vrištajuće žen­ske utvare. Ta mala plava kućica sagra­đena 1898. godine i dalje postoji na toj adresi. Vjeruje se da se utvara zapravo zvala Gundella, pa stoga imamo i odjavnu pjesmu ‘Gundella the Green Witch’. ‘Evil Dad’ je očigledna parodija na film Evil Dead režisera Sam Raimija, a ‘Tommyrotters’ na knjigu Stephena Kinga ‘Tommyknockers’. Definitivna preporuka ako tražite zlokobni album za ovogodišnju Noć Vještica.

Ako pak želite slično tematizirani album u malo veselijem pakiranju, tada vam preporučam album ‘Horri­fied’ američkog glazbenika poznatog po pseudonimu ‘Wednesday 13’. W13 se na metal scenu nakon nekoliko pokušaja probio početkom ovog tisućljeća s ban­dom Murderdolls, kojeg je osnovao sa bubnjarem Slipknota Joeyom Jordiso­nom. Njih dvojica s nizom popratnih svirača su izdali samo dva, ali izvrsna albuma ‘Beyond the Valley of the Mur­derdolls’ i ‘Women and Children Last’. Veliki utjecaj horror filmova i shock-rockera iz sedamdesetih, ponajviše Alice Coopera i grupe KISS bio je očit, a Wednesday 13 samostalno izdaje čak devet albuma slične tematike. Novi ‘Horrified’ tek je drugi koji je snimio potpuno trijezan (nakon ‘Necrophaze’ iz 2019.) i usredotočenost na kvalitetu je jasno vidljiva. Dijelom Alice Cooper iz sedamdesetih (‘You’re So Hideous’), a dijelom Blackie Lawless iz zlatnih osamdesetih (‘Good Day To Be A Bad Guy’, ‘Horrifier’) album nas nagrađuje s jedanaest odličnih pjesama inspiri­ranih Halloweenom i horror knjigama i filmovima općenito. Tako imamo i odlične ‘Return to Haddonfield’ (rodni grad Michael Myersa), i ‘Christine: Fury in the Night’ (Stephen King kao nepre­sušno vrelo inspiracije za metalce) te moju omiljenu ‘Halfway to the Grave’. Wednesday 13 je odličan zabavljač pa je tako i njegov koncert audio-vizualni užitak.
Ovog Halloweena iz ormara izvu­cite svoje probušene plahte i zavoje, momentalno se prerušite u duha ili mumiju, do daske odvrnite Acid Witch i Wednesday 13 i s ekipom proslavite dolazak nove zime.

Foto:

ACID WITCH — Hells Headbangers Records

WEDNESDAY 13 — Napalm Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić