PodcastUrednički izbor

[PODCAST S BARBAROM] Blogerica Tetka: Kako do financijske neovisnosti, ali i još važnije kako izbjeći minus po tekućem računu?

podcast sandra ferencak

Financijska blogerica Sandra Ferenčak poznatija kao Tetka gostuje u novoj emisiji podcasta ‘S Barbarom’. Što je to financijska sloboda i kako doseći taj pojam zapravo ovisi o svakom pojedincu i ovisi na kojoj razini se nalazi osoba u svom financijskom životu. Tetka zato potiče financijsku neovisnost. Ona sama radi u koorporativnom svijetu, a prije šest godina pokrenula je financijski blog. Financijska pismenost Hrvata tada je bila na dosta niskoj razini i o svemu tome se jako malo znalo i raspravljalo u javnosti. Posebno o financijskoj neovisnosti. Osim bloga Tetka daje grupne, ali i individualne savjete, a često sudjeluje i na javnim tribinama i baš na jednoj takvoj educirala je studente Sveučilišta u Dubrovniku u sklopu Tjedna karijera.

U razgovoru s voditeljicom i novinarkom Barbarom Đurasović dala je niz korisnih savjeta, kako držati novac pod kontrolom, a osnov je, pokušati izbjeći velike financijske pogreške, a kod nas su to, svakako, tvrdi Tetka, minusi po tekućem računu.

Istaknula je kako se jako puno dugova stvara prema telekomima, a i zbog samog konzumerizma pa Hrvati često zapadaju u potrošačko zaduživanje te im je lako prihvatlji stil života ‘na rate’ ili zadužiti se za otići na ljetovanje ili zimovanje.

Tetka naglašava kako je važno stvoriti štednju te od prosječne zarade akumulirati rezervu tj. krizni fond. Prema njezinim procjenama ako netko ima mjesečne troškove na razini 1000 eura, osjećaj financijske neovisnosti bi bio zadovoljen s oko 300-tinjak tisuća eura. A kako do tog novca? Ona je zagovornik indeksnih fondova (ETF-ova).

Što su to indeksni fondovi,  koliko je novaca potrebno za ‘ući’ u svijet ETF-ova, ima li rizika i koliki su prinosi, koje su najčešće pogreške i je li bolja vrsta ulaganja u indeksne fondove ili nekretnine, što se često prakticira u Dubrovniku – pogledajte u novoj epizodi DuListovog podcasta.

Cijela epizoda podcasta ‘S Barbarom’ dostupna je na portalu dulist.hr i YouTube kanalu, a kratke isječke svake epizode možete pogledati na našem Instagramu profilu, YouTubeu, Facebooku i TikToku.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

ADIO, GOSPAR LUKO Bio je istinski čarobnjak riječi čiji su stihovi otvarali svako dječje srce

Dulist

DO MILANA ZA 30 EURA! Zašto nas hrvatski zračni prijevoznik penalizira?

Nora Di Leo