Koronavirus u Hrvatskoj

POČELO IZDAVANJE Pogledajte pod kojim uvjetima možete dobiti COVID-potvrdu

POČELO IZDAVANJE Pogledajte pod kojim uvjetima možete dobiti COVID-potvrdu

Ministarstvo zdravstva u utorak 1. lipnja počelo je izdavati EU digitalne covid-potvrde hrvatskim građanima, a zahtjev za potvrdom može se uputiti preko sustava e-Građani ili odlaskom u podružnicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Mnogi građani raspitivali su se putem društvenih mreža mogu li i pod kojim uvjetima dobiti tu potvrdu ako su cijepljeni samo prvom od dvije predviđene doze cjepiva.

Covid-potvrda, tzv. covid-putovnica, potvrda je s QR kodom koji sadržava informaciju da je vlasnik cijepljen, testiran ili je prebolio Covid-19 unutar razdoblja u kojem, smatra se, još uvijek ima antitijela. Taj dokument omogućava prekogranično putovanje unutar Europske unije bez obaveze samoizolacije ili obaveznog testiranja.

Već prvog dana izdavanja potvrde interes je bio velik pa se, prema riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, prenosi Tportal, do 13 sati za nju prijavilo 15.000 građana. Jedno od pitanja koje se postavlja u javnosti je mogu li potvrdu dobiti i osobe koje su cijepljene samo jednom dozom. Odgovor je da mogu, ali ovisno o tome koje su cjepivo primile i kada.

Tako se na službenoj stranici eudigitalnacovidpotvrda.hr navodi tko sve može dobiti covid-potvrdu, kada i koliko ona vrijedi, a to su:

Osobama koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) potvrda će biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Johnson&Johnson) potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist