GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik Franković na CNN-u o oporavku turizma

Gradonačelnik Mato Franković gostovao je uživo u CNN-ovoj emi­siji Quest Means Bussiness, koja se u petak emitirala iz Dubrovnika. Svjetski poznati novinar Richard Quest milijun­skoj publici predstavio je Dubrovnik koji je krenuo u turistički oporavak i s gradonačelnikom Frankovićem razgo­varao o ponovnom otvaranju za turiste.

— Dubrovnik je ‘COVIDfree’, imamo tek nekoliko aktivnih slučajeva, turi­stički djelatnici su u velikoj mjeri
procijepljeni, kao i veliki broj građana i idemo u jako dobrom smjeru – rekao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je i važnost direktnih zrakoplovnih veza sa SAD-om, čiji će gosti prvih mjeseci nakon otvaranja biti prvi po broju dola­zaka, ali i izrazio nadu da će se u tom smislu uskoro otvoriti i britansko trži­šte. Ekipa CNN-a za vrijeme boravka u Gradu snimila je i materijale za još jednu emisiju – Quest’s World of Won­der koja će biti emitirana u srpnju.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik pozvao DPDS na nastavak suradnje

Izjednačavanje cijene ulaznice na gradske zidine s cijenom Dubro­vačke kartice jedan je od prijedloga gradonačelnika Mata Frankovića u dopisu upućenom prošlog tjedna Društvu prijatelja dubrovačke starine. Time bi, smatra gradonačelnik, dopri­nijeli bržoj i prijeko potrebnoj digi­talizaciji sustava prodaje ulaznica za
sve one individualce koji žele posje­titi isključivo gradske zidine. Stoga je uputio predsjednici DPDS-a Renati Andjus te članovima Malog vijeća poziv na zajednički sastanak, na temu nastavka suradnje u idućem četvero­godišnjem razdoblju. U dopisu se ističe da je suradnja između DPDS-a i Grada tijekom protekle četiri godine bila na zavidnoj razini te izražava uvjerenje da se sinergijom Grada i Društva ona može dodatno unaprijediti na dobro­bit sviju uključenih te u konačnici gra­đana Dubrovnika. Naime, predloženim aranžmanom osigurali bi se i veći pri­hodi Društvu i Gradu jer je 60 posto sredstava od prodaje ulaznica za zidine prihod proračuna Grada dok Društvo preostala sredstva koristi za obnovu i očuvanje fortifikacijskog sustava.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

ASTA konferencija prvi put u Dubrovniku

Više od stotinu američkih turističkih agenata okupilo se na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja savjetnika za putovanja (ASTA), koja se prvi put održala u Dubrovniku. Ovo izuzetno važno događanje, koje pokazuje smjer kreta­nja i interesa američkog turističkog tržišta, ujedno je optimi­stična i snažna poruka cijeloj turističkoj industriji u vremenu pandemije. Za Dubrovnik je posebno važna s obzirom da su Amerikanci tradicionalno u vrhu po broju dolazaka, odmah nakon gostiju iz Britanije.

— Pandemija nije uništila kod ljudi želju za putovanjima, nego ju je, naprotiv, povećala – kazao je predsjednik ASTA-e Zane Kerby, naglašavajući kako dolaskom u Dubrovnik pove­ćavaju povjerenje Amerikanaca u destinaciju, a činjenica da je tijekom prošle godine samo Hrvatska u Europi ostala otvo­rena za američke putnike još je više učvrstila to povjerenje.

— Došao je prvi cruiser, otvorili smo ASTA konferenciju prvi put u Hrvatskoj, činjenica je da za par tjedana kreću prvi direktni letovi iz SAD-a, događa se sve ono što želimo – sjajna povezanost s američkim tržištem i velika promocija Dubrovnika – rekao je gradonačelnik Franković. Podsjetio je i kako je upravo ASTA nakon Domovinskog rata među prvima donirala novce za obnovu Dubrovnika, na čemu je ponovno zahvalio, uz simboliku kako upravo ova agencija prva nakon pandemije dolazi u Dubrovnik. Kazao je i kako je prvih deset letova koji stižu iz Amerike već skroz popunjeno te da vlada veliki interes.

Završno je predsjednik ASTA-e Zane Kerby izrazio zado­voljstvo odjecima koje konferencija već danas ima u Ame­rici, gdje agenti koji su upravo na konferenciji već prodaju turističke pakete za Dubrovnik.

— Jako je bitna stvar da je Hrvatska otvorena prema Ameri­kancima. Oni najčešće rezerviraju online sve, ali opet na kraju dolaze kod putničkih agenata po savjet, a mi ćemo im reći koliko je Dubrovnik odlična destinacija – kazao je Zane Kerby.

— Kada krene i ovih osam direktnih letova sa SAD-om tjedno očekujemo još bolje brojke i to su rezultati našeg rada i naših odluka – kazao je gradonačelnik Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 16. lipnja 2021.

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist