Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik Franković na CNN-u o oporavku turizma

Gradonačelnik Mato Franković gostovao je uživo u CNN-ovoj emi­siji Quest Means Bussiness, koja se u petak emitirala iz Dubrovnika. Svjetski poznati novinar Richard Quest milijun­skoj publici predstavio je Dubrovnik koji je krenuo u turistički oporavak i s gradonačelnikom Frankovićem razgo­varao o ponovnom otvaranju za turiste.

— Dubrovnik je ‘COVIDfree’, imamo tek nekoliko aktivnih slučajeva, turi­stički djelatnici su u velikoj mjeri
procijepljeni, kao i veliki broj građana i idemo u jako dobrom smjeru – rekao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je i važnost direktnih zrakoplovnih veza sa SAD-om, čiji će gosti prvih mjeseci nakon otvaranja biti prvi po broju dola­zaka, ali i izrazio nadu da će se u tom smislu uskoro otvoriti i britansko trži­šte. Ekipa CNN-a za vrijeme boravka u Gradu snimila je i materijale za još jednu emisiju – Quest’s World of Won­der koja će biti emitirana u srpnju.

Gradonačelnik pozvao DPDS na nastavak suradnje

Izjednačavanje cijene ulaznice na gradske zidine s cijenom Dubro­vačke kartice jedan je od prijedloga gradonačelnika Mata Frankovića u dopisu upućenom prošlog tjedna Društvu prijatelja dubrovačke starine. Time bi, smatra gradonačelnik, dopri­nijeli bržoj i prijeko potrebnoj digi­talizaciji sustava prodaje ulaznica za
sve one individualce koji žele posje­titi isključivo gradske zidine. Stoga je uputio predsjednici DPDS-a Renati Andjus te članovima Malog vijeća poziv na zajednički sastanak, na temu nastavka suradnje u idućem četvero­godišnjem razdoblju. U dopisu se ističe da je suradnja između DPDS-a i Grada tijekom protekle četiri godine bila na zavidnoj razini te izražava uvjerenje da se sinergijom Grada i Društva ona može dodatno unaprijediti na dobro­bit sviju uključenih te u konačnici gra­đana Dubrovnika. Naime, predloženim aranžmanom osigurali bi se i veći pri­hodi Društvu i Gradu jer je 60 posto sredstava od prodaje ulaznica za zidine prihod proračuna Grada dok Društvo preostala sredstva koristi za obnovu i očuvanje fortifikacijskog sustava.

blank

ASTA konferencija prvi put u Dubrovniku

Više od stotinu američkih turističkih agenata okupilo se na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja savjetnika za putovanja (ASTA), koja se prvi put održala u Dubrovniku. Ovo izuzetno važno događanje, koje pokazuje smjer kreta­nja i interesa američkog turističkog tržišta, ujedno je optimi­stična i snažna poruka cijeloj turističkoj industriji u vremenu pandemije. Za Dubrovnik je posebno važna s obzirom da su Amerikanci tradicionalno u vrhu po broju dolazaka, odmah nakon gostiju iz Britanije.

— Pandemija nije uništila kod ljudi želju za putovanjima, nego ju je, naprotiv, povećala – kazao je predsjednik ASTA-e Zane Kerby, naglašavajući kako dolaskom u Dubrovnik pove­ćavaju povjerenje Amerikanaca u destinaciju, a činjenica da je tijekom prošle godine samo Hrvatska u Europi ostala otvo­rena za američke putnike još je više učvrstila to povjerenje.

— Došao je prvi cruiser, otvorili smo ASTA konferenciju prvi put u Hrvatskoj, činjenica je da za par tjedana kreću prvi direktni letovi iz SAD-a, događa se sve ono što želimo – sjajna povezanost s američkim tržištem i velika promocija Dubrovnika – rekao je gradonačelnik Franković. Podsjetio je i kako je upravo ASTA nakon Domovinskog rata među prvima donirala novce za obnovu Dubrovnika, na čemu je ponovno zahvalio, uz simboliku kako upravo ova agencija prva nakon pandemije dolazi u Dubrovnik. Kazao je i kako je prvih deset letova koji stižu iz Amerike već skroz popunjeno te da vlada veliki interes.

Završno je predsjednik ASTA-e Zane Kerby izrazio zado­voljstvo odjecima koje konferencija već danas ima u Ame­rici, gdje agenti koji su upravo na konferenciji već prodaju turističke pakete za Dubrovnik.

— Jako je bitna stvar da je Hrvatska otvorena prema Ameri­kancima. Oni najčešće rezerviraju online sve, ali opet na kraju dolaze kod putničkih agenata po savjet, a mi ćemo im reći koliko je Dubrovnik odlična destinacija – kazao je Zane Kerby.

— Kada krene i ovih osam direktnih letova sa SAD-om tjedno očekujemo još bolje brojke i to su rezultati našeg rada i naših odluka – kazao je gradonačelnik Franković.

blank

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 16. lipnja 2021.

Pročitajte još

Odgojiteljicama se vraća 10 posto plaće

Dulist

U iduća dva tjedna više od 50 letova iz Ujedinjenog Kraljevstva

Dulist

POVIJESNI TRENUTAK! Hrvatska je od danas cjelovita, spaja se zadnji dio Pelješkog mosta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija