AktualnoUrednički izbor

NOVI DIREKTOR MARINKO BENIĆ Neće biti bazena, ali plaža u Uvali će postati atrakcija

NOVI DIREKTOR MARINKO BENIĆ Neće biti bazena, ali plaža u Uvali će postati atrakcija

Plažu Sunset Beach u Uvali Lapad čeka svojevrsni redizajn uz nove strakcije i sadržaje koji će promovirati domaće proizvode i gastro ponudu. Otkrio nam je to novi direktor Sunset Beacha Marinko Benić, koji je napustio hotelijerski biznis te se upustio u dovr­šetak projekta u Uvali Lapad. O plano­vima za budućnost porazgovarali smo za ovaj broj DuLista.

Bili ste na visokoj funkciji u tvrtki Karisma Hotels Adriatic. Kako je došlo do suradnje s Dubrovačkim zalascima sunca?

S glavnim investitorom u projekt Dubrovnik Sunset Beach, gospodi­nom Johnom Almom poznajem se još od 2015. godine i dobro sam upoznat s projektom, a nije nevažno spomenuti da s njim dijelim slična razmišljanja i viziju. Sama Uvala Lapad izuzetno je važna za turističku ponudu Dubrovnika, ne samo zbog reljefom dubro­vačkog primorja ograničenog plažnog prostora, već i zbog mogućih komple­mentarnih sadržaja i novih turističkih atrakcija u uvali. Smatram da će moja specifična znanja i iskustvo u razvoju turističkih projekata dobro koristiti Dubrovnik Sunset Beachu, poglavito sada kada je projektu potrebno svojevr­sno restrukturiranje i redizajn. Osobno rado prihvaćam nove izazove, a ovo je jedan od boljih s obzirom na potencijal samog projekta. Smatram da turističku industriju očekuju puno bolja vremena i ovo je pravi trenutak za unaprijeđenje ovog atraktivnog projekta. ­

NOVI DIREKTOR MARINKO BENIĆ Neće biti bazena, ali plaža u Uvali će postati atrakcijaKakvu ste financijsku situaciju zatekli s obzirom na tešku godinu za nama?

Usprkos drastičnom padu prometa nastavili smo raditi tijekom cijelog razdoblja pandemije i nismo otpu­štali radnike bez obzira na negativan financijski rezultat. Na žalost, dije­limo sudbinu s brojnim turističkim društvima koja su prošlu godinu zavr­šila u minusu. Gubitak našeg društva u 2020. iznosi čak 16,5 milijuna kuna, a u tijeku su razgovori s vjerovnicima oko dinamike podmirenja obveza. Istovremeno, u intenzivnim smo pri­premama za sezonu, osim dodatne kadrovske popune, ulažemo i u nove sadržaje. Vjerujem da će ovogodišnja sezona polučiti solidne rezultate što će biti dobar temelj za novo poglavlje u razvoju našeg projekta. Utoliko, svim vjerovnicima želim izraziti zahvalnost na podršci i razumijevanju u ovom iza­zovnom razdoblju.

Dovodite li neke od zvučnih imena?

Posebno se želim zahvaliti postoje­ćem timu, svim zaposlenicima i vodi­teljima koji su uz nas cijelo vrijeme, ali i pozdraviti dva sjajna nova člana tima koji će znatno pomoći oko unaprjeđe­nja proizvoda, kako u ovoj sezoni, tako i u predstojećem razdoblju redizajna projekta. Riječ je o Matiji Lovoko­viću na poziciji direktora hrane i pića. Matija ima iznimno iskustvo i znanje, a posebno bih naglasio kako je tri godine proveo na poziciji direktora hrane i pića u restoranu Time u Zagrebu. Bio je i voditelj restorana u Hotelu Bellevue na Malom Lošinju. Nova članica našeg tima je i Ivana Tomčuk, brand manager, koja će biti zadužena za evente, prodaju i marketing. Ivana je bila event manager u Porto Montenegro i quality manager Royal Hotels & Resorts. ­

NOVI DIREKTOR MARINKO BENIĆ Neće biti bazena, ali plaža u Uvali će postati atrakcija
Iako je prvotni projekt uključivao i gradnju dva bazena, oni prema mišljenju Benića nisu najbolja opcija za ovu lokaciju

NOVI DIREKTOR MARINKO BENIĆ Neće biti bazena, ali plaža u Uvali će postati atrakcijaKakva je vlasnička struktura Dubrovačkih zalazaka sunca? Kad je bivši direktor Coca Cole John R. Alm ušao u vlasničku strukturu i je li bilo još nekih izmjena?

John Alm je u projektu od samog početka, danas je većinski vlasnik i putem svoje investicijske kompanije glavni ulagač u projektu. Njegova je želja fokusirati se na što brži dovrše­tak projekta u koji je do sada uložio značajna sredstva.

Iako su svi očekivali da će plaža u Uvali Lapad zaživjeti poput svjet­skih atrakcija to se nije dogo­dilo. Možete li s obzirom da je ona u funkciji od 2017. sada nešto napraviti?

Upravo je sada pravo vrijeme za redi­zajn pa tako moj posao ne obuhvaća samo financijsko restrukturiranje već i predstavljanje novih proizvoda i atrak­cija koje mogu biti jedno od zaštitnih lica Dubrovnika u ovom desetljeću. Unaprijeđeni projekt Dubrovnik Sun­set Beacha treba uvažiti i implementi­rati dosta lokalnih specifičnosti, poput imidža Dubrovnika kao izuzetne svjet­ske atrakcije te prostornih ograničenja u smislu malog broja plaža u gradu te potreba i navika stanovnika što sva­kako treba uzeti u obzir prilikom diza­jniranja sadržaja i ponude. Na žalost, pandemija koronavirusa nas je u tome usporila, ali ne odustajemo od vizije da
Sunset Beach postane dodana vrijed­nost i iznimno atraktivna lokacija u dubrovačkoj turističkoj ponudi.
U medijima se cijelo vrijeme spo­minjalo kako plaža nije po projektu dovršena, točnije kako nikad nisu izgrađena dva bazena te da zbog toga ima samo djelomičnu upo­rabnu dozvolu.

Možete li objasniti situaciju te hoće li se bazeni gra­diti? Ako ne, kakvi su Vam daljnji planovi?

Projekt još nije dovršen, uz više zele­nila, potrebno je uvesti dodatne atrak­cije i sadržaje koji promoviraju domaće proizvode i gastro ponudu. Također, detaljno smo analizirali dosadašnje poslovanje, ali i reakcije gostiju i zaklju­čili kako je cijelo područje potrebno segmentirati s ponudom za različite profile gostiju. Utoliko, ne vidim oso­bitu funkciju kupališnog bazena, osim eventualno, u vidu vodene površine i vodoskoka koji može biti potencijalna atrakcija. Također, analizirali smo i neke primjere usporedivih projekata
s bazenima koji su pokazali više loših nego dobrih strana. Na primjer, zbog velikog broja ljudi koji posjećuje loka­ciju ulaz na bazene bi se na neki način trebao regulirati, odnosno rastere­titi visokim cijenama što bi izazvalo negodovanje dobrog dijela posjetite­lja i poslalo krivu poruku kako goste dijelimo po platežnoj moći. Mi ništa od toga ne želimo jer je prostor Sun­set Beacha, prostor namijenjen svima, i gostima i građanima Dubrovnika. S druge strane, opcija slobodnog i nekontroliranog ulaza bi osim gužve mogla predstavljati i zdravstveni rizik po posjetitelje. Usprkos dobroj namjeri, bazeni očito nisu najbolja opcija za ovu lokaciju pa ćemo u sklopu redi­zajna ponuditi prikladnije i kvalitet­nije rješenje.

NOVI DIREKTOR MARINKO BENIĆ Neće biti bazena, ali plaža u Uvali će postati atrakcijaTko će potpisati novi vizualni identitet plaže? Hoćete li surađi­vati s lokalnim ili međunarodnim arhitektima?

Trenutno razgovaramo s više reno­miranih arhitekata, između ostalog i našim domaćim imenima iz Grada, a neovisno o konačnom izboru, želimo uvažiti i razmišljanja lokalne zajednice.

Je li vašu novu viziju plaže odo­brio većinski vlasnik te u kojem vremenskom roku se planira rea­lizirati investicija? Hoće li se prve naznake novog identiteta vidjeti već ove sezone?

Gospodin Alm i ja imamo slična razmi­šljanja, svjesni smo izazova, a na meni kao čelnoj osobi je da cijeli proces mak­simalno ubrzam i ostvarim zacrtane planove. Ukupno gledano, ulaganja su značajna i pokazuju predanost investi­tora ovom projektu.

Možete li objasniti situaciju s postupkom na Visokom uprav­nom sudu i postoji li mogućnost da tvrtka Dubrovački zalasci sunca izgubi koncesiju nad plažom?

Rješenjima Visokog upravnog suda koje smo službeno zaprimili ove godine poništene su dvije 20-godiš­nje koncesije za obavljanje turističke djelatnosti u Uvali Lapad. Ne želim komentirati sudske odluke, ali ističem da presude dolaze gotovo 6 godina od dana sklapanja ugovora o koncesiji i stvaraju okvir za pravnu nesigurnost i položaj investitora koji je u koncesij­skom području uložio značajna finan­cijska sredstva. U kontaktu smo s nad­ležnim institucijama i postupit ćemo sukladno njihovim uputama odnosno pravnom okviru. U svakom slučaju, uvjeren sam da će se navedena situa­cija pozitivno riješiti i da ćemo završiti projekt.

ŽIVOT NA DVIJE ADRESE

Ovog ljeta više ću vremena provoditi u Gradu

Dubrovčanin ste koji već duži niz godina ima zagre­bačku adresu. Vratili ste se u Dubrovnik, jeste li se preselili s obitelji i kako ćete funkcionirati?

Zbog prirode posla, ali i obiteljskih potreba, trenutno živim na dvije adrese. To svakako ima i nedostatke, ali lijepo je provoditi više vremena u Dubrovniku. Fokusi­ran sam na pripremu sezone, posla i izazova ima na pretek tako da ću ovog ljeta sasvim izvjesno više biti u Gradu nego u Zagrebu.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 16. lipnja 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist