Koronavirus u Hrvatskoj

Plenković: Postojeće mjere se produljuju, cjepivo bi moglo doći 27. prosinca

Plenković: Postojeće mjere se produljuju, cjepivo bi moglo doći 27. prosinca

Znanstveni savjet Vlade raspravljao je u Banskim dvorima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Zaključke je komentirao i premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković na obilježavanju početka radova izgradnje druge cijevi tunela Učka rekao je da je sastanak Znanstvenog savjeta bio sadržajan i da nema poteškoća u radu tog tijela, piše Dnevnik.hr

Postignut je konsenzus da je potrebno produljiti mjere.

– Važno je da sada kada dolaze blagdani, smanjimo kontakte na najmanju moguću mjeru. Sutra će biti predstavljeno još nekoliko novih mjera – istaknuo je premijer i dodao da će boljoj slici pridonijeti i to što neće biti nastave 30-ak dana.

– Bit mjera je investirati u bolju kliničku sliku pacijenata u siječnju – podvukao je premijer koji je francuskom kolegi Macronu izrazio želju za brzi oporavak i prenio mu svoja iskustva s koronom. Najavio je da će Vlada idući tjedan prihvatiti plan cijepljenja i dodao da će cijeli proces trajati šest mjeseci. Nije želio otkriti detalje o novim mjerama. ”Sutra, sutra, sve će biti poznato sutra”, ponavljao je. Za sutra je najavio i slanje plana oporavka.

– Moramo se držati šest mjeseci, a onda gledati da se vrati turizam i sigurnost, da se krenemo vraćati što brže. Borimo se da se izvučemo iz situacije za koju prije godinu dana nitko nije ni očekivao da će to biti tema godine, a možda i desetljeća – zaključio je.

Otkrio je i kako bi prve manje količine doza cjepiva protiv covida-19 u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je putem twittera objavila kako će cijepljenje protiv covida-19 diljem Europske unije započeti 27., 28. i 29. prosinca. Na pitanje znači li to da će prve doze cjepiva u Hrvatsku doći i prije 4. siječnja, kako je ranije najavljeno, Plenković je odgovorio potvrdno.

S obzirom da distribucija prvih doza cjepiva ovisi o odobrenju Europske agencije za lijekove, kazao je kako trenutno postoji intencija te agencije da pomakne prvotni rok za odobrenje cjepiva od 28. prosinca na nekoliko dana ranije.

“To bi omogućilo prvu distribuciju doza u jednoj manjoj količini”, kazao je Plenković na otvorenju radova u tunelu Učka

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist