Koronavirus u Hrvatskoj

Od utorka na snazi zabrana kretanja među županijama

Od utorka na snazi zabrana kretanja među županijama

Odluku o uvođenju zabrane kretanja između županija koja bi bila na snazi od utorka, 22. prosinca, Nacionalni stožer civilne zaštite objavit će najkasnije sutra na press konferenciji, piše Jutarnji list.

Izvor iz Vlade kaže kako je nacrt odluke kojoj je cilj, sprječavanje većih okupljanja tijekom božićnih i novogodišnjih praznika već pripremljen i vrlo je izvjesno da će biti usvojen. Mjesto prebivališta moglo bi se napustiti, ali ne izvan okvira županije. Grad Zagreb bi se mogao napuštati samo do granica zagrebačke županije.

Zabrana kretanja trajala bi najvjerojatnije do 8. siječnja. Za iznimne situacije, odnosno za osobe koje zbog prirode posla moraju odlaziti u drugu županiju, izdavale bi se posebne propusnice.

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu na prvoj konferenciji za tisak nakon izlaska iz izolacije da je zabrana kretanja izvjesna kako bi se spriječilo širenje virusa tijekom blagdana.

Na početku sjednice Vlade premijer je ponovio da se Covid-19 širi unutar obitelji, pozvao da se odgode sva druženja i svedu na minimum u nekoliko narednih tjedana, unatoč blagdanima.

– Ključno je smanjiti druženja jer time prekidamo lance širenja virusa. Veliki brojevi koje imamo pokazuju da se toga ne pridržavamo dovoljno – kazao je premijer.

– U pripremi su nove mjere koje će Stožer sutra objaviti nakon što se nakon sjednice Vlade konzultira sa znanstvenicima. Potrebno je smanjiti mobilnost i druženja – poručio je Plenković.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist