HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE VLADE Treba napraviti distinkciju između odgovornog ponašanja i panike

PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE VLADE Treba napraviti distinkciju između odgovornog ponašanja i panike

Mjerama koje će donositi Nacionalni stožer civilne zaštite smanjit će se mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj širenja zaraze koronavirusom. Sukus je to današnje sjednice Vlade RH, koju je premijer Andrej Plenković zaključio riječima: treba napraviti distinkciju između odgovornog ponašanja i panike.
U uvodu sjednice je u hitnu saborsku proceduru upućen niz izmjena zakona kao pomoć hrvatskom gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

Premijer Plenković je najavio kako će Nacionalni stožer civilne zaštite idućih dana donositi mjere o privremenom ograničenju rada rada trgovina – vjerojatno trgovačkih centara, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, privremene obustave rada kino dvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica te privremene obustave rada niza uslužnih djelatnosti. Privremeno se obustavlja i rad teretana, sportskih te fitnes i rekreacijskih centara, obustave održavanja izložbi, revija i sajmova te privremene obustave rada plesnih škola, dječjih i drugih radinica te noćnih i disco klubova. Sve ovo, prenosi Index, radi se kako bi se suzbilo ubrzano širenje epidemije, temeljeći se na iskustvu drugih zemalja.

– Sada je trenutak da zauzmemo i nešto oštrije mjere nego je to opća percepcija trenutno u društvu. Ako djelujemo sada, brzo, učinkovito i odvažno – možemo spriječiti veće posljedice za zdravstvenu sigurnost građana – rekao je Plenković dodajući kako se Hrvatska itekako dobro pripremila na COVID-19.
Plenković je upozorio i da je od vladine zadnje sjednice broj zaraženih od korona virusa u Italiji se utrostručio na gotovo 30 tisuća, u Francuskoj je više nego utrostručen i sada iznosi više od 7 tisuća, a u Njemačkoj je učetvorostručen na više od osam tisuća zaraženih,a u Španjolskoj ih je oko 11 tisuća. U hrvatskoj je dinamika broja zaraženih još uvijek pod kontrolom.

Najavljena je i posebna web stranica, koronavirus.hr, koja je od ovog utorka krenula s radom. Posjetite ju ovdje.

Među ostalim, Plenković je nabrojao mjere koje bi trebale pomoći turizmu, a koje se odnose na odgodu plaćanja. Također, neće biti ovrha i deložacija, a odgodit će se i plaćanja zakupnine za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu Hrvatske. Obustavlja se i plaćanje spomeničke rente.

Apelirao je i na pojačavanje higijenskih navika, smanjenje društvenih kontakta, te na to da svi zajedno pokažemo odgovornost.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist