HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

DONESENE ODLUKE Osam Ministarstava uključeno u 66 mjera za pomoć gospodarstvu

DONESENE ODLUKE Osam Ministarstava uključeno u 66 mjera za pomoć gospodarstvu

Ovog utorka je na sjednici Vlade Rh doneseno ukupno 66 mjera za pomoć gospodarstvu Hrvatske. One se odnose na ukupno osam ministarstava, a velik dio njih na očuvanje likvidnosti i radnih mjesta gospodarstvenika u okviru Ministarstva financija, što je temeljni cilj ekonomskih mjera, naglasio je danas premijer Andrej Plenković.

– HBOR je spreman, komercijalne banke su spremne. Cijeli je niz sektorskih mjera koje ćemo provesti. Davat ćemo i potpore za očuvanje radnih mjesta i tako dalje – rekao je Plenković, a prenosi Lider.

Kako bi se održala likvidnost poduzeća, Ministarstvo financija predložilo je beskamatnu odgodu plaćanja i/ili obročnu otplatu poreznih obaveza, nastalih za vrijeme i uslijed posebnih okolnosti. Obročna otplata poreznih obaveza propisat će se u situacijama nužne stabilizacije poslovanja nakon prestanka izvanrednih okolnosti te će se također podmirivati bez obračuna kamata. Ideja je da se ovakva mjera trajno uvede u sustav kroz izmjene zakona, kako bi se mogla aktivirati u bilo kojim okolnostima koje mogu i u budućnosti utjecati na plaćanje poreznih obaveza, rečeno je na Vladi.

Budući da će ova mjera najviše utjecati na proračune općina, gradova i županija te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Ministarstvo financija omogućit će kroz preraspodjelu proračunskih sredstava beskamatne zajmove kako bi im se nadomjestila ova sredstva, također je istaknuto.

U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR), Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te poslovnim bankama, predloženo je niz mjera koje se odnose očuvanje likvidnosti poslovanja hrvatskog gospodarstva.

HBOR uvodi moratorij na kreditne obveze klijenata po postojećim plasmanima i reprogram postojećih kredita uz uvođenje počeka na otplatu glavnice, a u suradnji s poslovnim bankama odobravat će se i novi krediti za financiranje tzv. hladnog pogona tvrtki.

U okviru mjera podrške, predlaže se uvođenje ‘stand still’ aranžmana od strane poslovnih banaka, odnosno obustavljanje mjera prisilne naplate prema svim dužnicima u razdoblju od tri mjeseca, za koje vrijeme se i dalje obračunava redovna kamata, odnosno zakonska kamata. Dodatna mjera je mogućnost novih kredita za likvidnost i radni kapital ročnosti do tri godine.

Ministarstva na koja će se odnositi mjere su: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo kulture.

Što se tiče Ministarstva rada i mirovinskog sustava, najvažnije su potpore za očuvanje radnih mjesta, a svakako je važno istaknuti privremenu mjeru suspenzija potpora za samozapošljavanje. Produžuje se i trajanje mjere ‘stalni sezonac’, a bit će osigurane isplate minimalne plaće za osobe s invaliditetom zbog zadržavanja u zaposlenosti. Korisnicima EU potpora bit će omogućena privremena obustava ili odgoda provedbe projekta…

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije imat će u mjerama bezuvjetno produljenje trajanja projekta s rokom završetka u ožujku, travnju i svibnju 2020. godine, kao i obveze povrata sredstava s rokom dospijeća u ožujku, travnju i svibnju za 90 dana – za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji su u provedbi. Uspostavlja se novi financijski insturment ‘COVID-19′ zajmovi’ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.

Odgoda plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače, odgoda plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal), ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu te odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima mjere su unutar Ministarstva turizma.

Uvođenje dodatnog grace perioda za obvezu očuvanja radnih mjesta, a da se pritom ne gubi pravo na potporne mjere vezano za realizaciju investicijskih projekata koji se provode sukladno Zakonu o poticanju ulaganja mjera je unutar Ministarstva gospodarstva. Postojat će i mogućnost interventnog otkupa viškova u različitim sektorima, a tu je i interventna nabava.

Ministarstvo financija uključit će mjeru odgode i/ili obročne otplate javnih davanja. Tu je i beskamatni zajam općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranju (HZZO) i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do visine poreza na dohodak, prireza i doprinosa čije je plaćanje odgođeno i/ili je odobrena obročna otplata. Mjere koje će provoditi HBOR su također nabrojane na sjednici.
Ministarstvo poljoprivrede također će sadržavati interventne mjere, kao i razlilite oblike pomoći sektoru poljoprivrede, poput različitih oblika odgode plaćanja dospjelih obveza ili roka izvršenja ugovornih obveza.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uključit će mejre poput privremene obustave naplate naknade za dozvole za izvanredni prijevoz na javnim cestama u razdoblju do 1. lipnja 2020., privremene odgode sezonskog povećanje za određene skupine vozila, popuste, odgodu novog Pravilnika o plovilima…

Potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama dio su mjera Ministarstva kulture. Tu je i odgoda izvršenja obveza fizičkih i pravnih osoba u području kulture te priznavanje troškova organizacije odobrenih programa u kulturi otkazanih zbog epidemije koronavirusa, kao i primjerice privremena obustava revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci.

Ukupne mjere pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist