Peškafondo

Planovi za kikiriki

Planovi za kikiriki

Opet jadnog gradonačelnika napadamo, a on je samo želio biti štedljiv. Umjesto da dobije javno priznanje od premijerke Kosor, il' možda od kakve Euro delegacije, zbog ustrajne i svesrdne borbe protiv recesije, eno ga 'oni' iz duLista razvlače, jer je izradu Izmjena i dopuna GUP-a pogodio za šezdesetak tisuća kuna.

Za približno isti toliki iznos naš se gradonačelnik neposredno nagodio i za izradu Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja. Dva ključna razvojna dokumenta Grada Dubrovnika dobit ćemo za 170 tisuća kuna s PDV-om. Pa zašto ga onda napadamo???
Da nije riječ o Vlahušiću, istom onom gradonačelniku kojeg USKOK sumnjiči za pogodovanje u 'aferi Šipan', i istom onom gradonačelniku iz čijeg je ureda DORH ovih dana okupio sve dodatke ugovora, neke sumnjive anekse vezane za davanje u zakup Revelina, vjerojatno nam spomenuti iznosi ne bi bili toliko sporni.

Isto tako, ne bi nikome smetalo da je Vlahušić dao oko svoje kuće u Imotici sagradit međe i za to pogodio posao za nešto manje od 10 tisuća kuna. Ne bi se bunili. Ma ne bi ni slova napisali, jer izgraditi dobru među znaju samo pravi meštri od kamena. Uostalom, za pretpostaviti je kako ih plaća iz svoga špaga.
Ali kako je baš riječ o gradonačelniku čiji je mandat obilježen svakojakim pogodovanjima, priznat ćete onda su i iznosi više nego upitni.
Izrade Izmjena i dopuna prostornih planova ključni su dokumenti koji izravno utiču na oblikovanje i namjenu našeg glavnog resursa – prostora. Do slijedeće 'planske' intervencije u prostoru, vjerojatno će proteći nekoliko godina. Vlahušić je 'svoje' Izmjene i dopune GUP-a i PPU-a sklopio izravnom pogodbom, dakle izbjegao je raspisivanje javnog natječaja što je struka ocijenila krajnje nemoralnim i licemjernim činom (a je li zakonski ispravan, o tome će se možda opet pozabaviti neke stručne institucije).

Naravno, Vlahušić je posao sklopio s respektabilnom tvrtkom. IGH slovi za najveću inženjersku kompaniju u Hrvatskoj. No, ni njih nije zaobišla kriza i baš u vremenu kad se ostali građevinari između sebe 'kolju' i bore za bilo kakav posao, IGH dobiva izmjene i dopune GUP-a i PPU-a za, kikiriki. Ili se u međuvremenu vodstvo IGH, a da to nisu javno obznanili, odlučio za karitativni rad. Ako je tako, baš lijepo i plemenito od njih.
Razgovarajući proteklih dana s nekolicinom dubrovačkih arhitekata, doznala sam 'malu tajnu'. Mnogi bi od njih dali štošta za biti u mogućnosti izrade navedenih dokumenata, voljni su čak odraditi ga besplatno. Bili bi, povjerili su mi se, spremni legalno platiti Gradu da oni budu izrađivači GUP-a. Tek su nevezano što god to značilo, spomenuli da bi valjda našli načina da se naplate kroz uvrštenje kakve poljoprivredne 'parcelice' u građevinsku. Velikima poput IGH sigurno tako nešto nikad nije palo na pamet…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović