Peškafondo

Sedam sekretara

Sedam sekretara

Čak njih sedam vidi sebe u saborskoj fotelji. I svih sedam je iz redova dubrovačkog esdepea. Gradski su socijaldemokrati u ponedjeljak navečer održali interni sastanak na kojem su između sebe odlučivali o budućim saborskim zastupnicima u narednom četverogodišnjem mandatu.

Šefica Olga u startu je demokratski odlučila da neće dopustiti glasovanje o navedenoj temi, nego se do potencijalnih saborskih zastupnika dolazi predlaganjem kandidata.
Pa je tako Marica predložila Ivicu, patuljak Stidljivko Snjeguljicu, Mrgud teškom mukom Hrgu, ali i ovaj njega, a nitko nije eliminirao zlu vješticu. Baš 'bed'. Ma šalu na stranu. Tako su u utrku za Sabor iz Dubrovnika krenuli i šefica Olga, i oba zamjenika gradonačelnika Tatjana i Šalja, ali i Mladen Gojun, i Marita Kisić Kamić, i Božo Memed, i Mujica Zijadić.
I vjerojatno su u ponedjeljak slatko usnuli i snivali prekrasan san u kojem se uspinju mramornim skalinima zgrade na Markovom trgu. Kad su došli na vrh, otvore se vrata sabornice, a tada ih zapljusne zasljepljujuće svjetlo, i na trenutak promisle 'Bože, ovo je raj'. O, da. Neki će možda narednih dana imati i more, jer sad treba odraditi dalje. Treba smisliti kako doći do Zokija da on pristane zaokružiti baš njihovo ime.

Nego, vratimo se sastanku. Šefica je prije samog okupljanja rekla da mogu oni odabrati i petnaest kandidata, ali da se ipak u ovom demokratskom postupku očituje 'ozbiljnost i odgovornost organizacije'. Zato su mudro odlučili srezati popis na pola. U srijedu će esdepeovci, po istom ključu, odlučivati o imenima saborskih zastupnika na razini županije i tad zajednički popis ide gore – Zokiju na reviziju. On bi trebao odabrati one prave. A za dubrovačkog zastupnika u Saboru, barem što se esdepea tiče, rezervirano je samo jedno mjesto. Jedno jedino – a njih je čak sedam i svi misle kako baš oni imaju pravo i zaslužuju ili su zavrijedili biti zastupnici Grada Dubrovnika u Saboru RH.

Na listi X. izborne jedinice trebala bi se naći još najviše 3 imena iz županijskog esdepea. Malo, jer zaboga, županija je velika. Marelić je eliminirao Penića, mada se po ovom principu, može očekivati kako će i sa županijske razine stići poduži popis u Centralu. Ozbiljan i odgovoran…
A kako će hadezeovci izabrati svoje? Ma neće se oni izabirati, oni se nadmeću i jedni drugima podmeću kako bi se našli na listi. I u njih je situacija skučena. Puno je više kandidata nego imena, koja bi se prema zaslugama trebali naći na listi.
U prvom redu i Frano M. i Dube Š. misle kako zaslužuju još jedan mandat, ali za vratom Dubi 'dahće' Nike Sudarević. Spominju se i mlade snage, pa je na listi izgledan i Mato Franković, a možda i Nikola Knežić. A ne može se zaobići ni župana, ako ništa zbog zasluga, ipak, on je dobio prošle lokalne izbore. A Branko B. Eto ih opet sedam… A samo su četiri mjesta…

A tko će doista ući u budući 'klub povlaštenih mirovina'. Tko god… dosad se svi skupa nisu nešto posebno iskazali.

Adio Vam
 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović