Aktualno

PISMO MINISTRICI MURGANIĆ ‘Novim Zakonom o socijalnoj skrbi nastavljena diskriminacija’

Invalidi Grad OSI

Građanska inicijativa ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’ poslali su otvoreno pismo ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić u kojem su se osvrnuli na izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi.

Pismo prenosimo u cijelosti:

‘Poštovana ministrice Murganić,

Građanska inicijativa – Pomozimo djeci s invaliditetom – godinama predlaže zakonska rješenja s kojima tražimo poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Posljednju izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi u najavi smo dočekali kao mogućnost stvarnog pomaka prema našim, ali i težnjama UN Komiteta za praćenje provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koji su u 44. preporuci predložili slijedeće:

‘Odbor preporuča osnaživanje programa za borbu protiv siromaštva. Nadalje preporučaju se naknade čiji je cilj umanjiti povećane troškove koji proizlaze iz invaliditeta temelje na procjeni potrebe pojedinca te ne podliježe procjeni cenzusa.’

Stoga smo sudjelovali u e-savjetovanju i brojnim prijedlozima sugerirali na koji način treba izmijeniti Zakon o socijalnoj skrbi kako bi ova preporuka UN-a postala pravosnažna. Očekivali smo da će ukidanje cenzusa biti cjelovito, no nažalost zakon je opet donesen sa polovičnim rješenjem, te je ukinut dohodovni cenzus samo na plaću, ali ne i na ostala primanja , a imovinski cenzus nije ni spomenut.

Tako smo sada jednu skupinu osoba s invaliditetom doveli u povoljniji položaj u odnosu na druge skupine te je umjesto poboljšanja za sve osobe s invaliditetom produbljen jaz te je i dalje nastavljena diskriminacija.

Nadamo se da će uskoro doći do donošenja novog Zakona o socijalnoj skrbi, kojim će se ispraviti nepravde koje u ovim izmjenama nisu ukinute.

S poštovanjem ,

Radni tim građanske inicijative ‘Pomozimo djeci s invaliditetom”

Pročitajte još

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist

ROMANSA U ‘SURVIVORU’ Dubrovkinja Mihaela priznala da je Luka njezin tip

Dulist

[FOTO] ‘FREKVENCIJE I EKRANI’ Novinari podijelili medijsko iskustvo sa studentima

Dulist