Aktualno

700 GODINA LJEKARNE MALE BRAĆE Dozatori za praškove

700 GODINA LJEKARNE MALE BRAĆE Dozatori za praškove

U staroj ljekarni nalaze se dva dozatora za lijekove u prahu. To su uređaji, izrađeni od metala i drva, vjerojatno u 18. stoljeću, a služili su za odmjeravanje lijeka u prahu, posebno lijeka s jakim djelovanjem.

Pomoću dozatora dolazilo se do odmjerenih jednoličnih količina lijeka, na način da bi se dozator, koji ima posudicu u obliku obrnutog stošca točno određene zapremine, punio iz veće posude s lijekom u prahu, a pomoću plosnate, okrugle, pokretne pločice odstranjivao bi se višak lijeka. Tako odmjeren lijek spremao se u pripremljenu vrećicu, i bio je, prema receptu, spreman za korištenje.

Danas su ulogu doziranja lijekova preuzeli savršeniji industrijski uređaji, koji automatiziranim procesom pripremaju i pakiraju točno određene i vrlo precizne doze lijekova. U svagdašnjoj upotrebi koriste se međutim dozatori drugog tipa, kao pomoć bolesnicima da ne zaborave uzimati terapiju. Obično su plastični, a ima ih različitih, u koje je moguće pripremiti lijekove čak i za čitav tjedan, s odjelcima za jutro, podne, večer i noć.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

‘STVORENE SMO ZA NEBO’ Promocija knjige Tee Perović

Dulist

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist