Aktualno

STUDIJSKO PUTOVANJE Nadareni dubrovački učenici posjetili CERN

STUDIJSKO PUTOVANJE Nadareni dubrovački učenici posjetili CERN

Dvadesetka učenika, polaznika prve generacije programa za nadarene učenike posjetilo je vodeći europski znanstveno-istraživački institut CERN u Genevi u organizaciji Udruge za promicanje prirodnih znanosti. Na ovom studijskom putovanju bili su od 13. do 17. prosinca ove godine.

Posjet Cernu uključivao je obilazak S’Cool Laba, gdje su učenici sudjelovali u eksperimentu – kozmičke zrake. Uslijedio je obilazak Globea, Datacentra i Magnettesting facility. Uz pratnju hrvatskog znanstvenika prof. Vuka Brigljevića vidjeli su i postrojenje CMS, takozvani tunel gdje su se učenici imali priliku upoznati s radom na glavnom eksperimentu temeljnih čestica, odnosno temeljnoj strukturi svemira te su uz pomoć znanstvenika svjetskog glasa samostalno radili laboratorijske vježbe. Na kraju dana učenici su u grupama prezentirali  zaključke, rješenje problema i ideje do kojih su došli tijekom izvođenja laboratorijskih vježba. Profesori Udruge za prirodne znanosti tijekom ovog studijskog putovanja razgovarali su o budućoj suradnji i projektima s vodećim znanstvenicima Cerna.

Studijsko putovanje obuhvaćalo je i posjet Institutu za nanotehnologiju u Lausanne gdje su im domaćini bili direktor Institute of Physics of Complex Matter at the EPFL prof.dr.sc.Laszlo Forro i prof.dr.sc. Davor Pavuna. Profesor Forro je održao prezentaciju o ustroju instituta, mogućnostima studiranja, istraživanjima koja se provode na institutu i pozvao Udrugu na prestižnu konferenciju „From Solid State to Biophysics IX: From Basic to Life Sciences“, u organizaciji EPFL-a od 16. do 23. lipnja 2018. u Cavtatu. Profesor Davor Pavuna organizirao je obilazak instituta, održao inspirativno predavanje i učenike motivirao na još predaniji rad. Naši učenici su osvojili simpatije svih znanstvenika i profesora svojim znanjem i zainteresiranošću i na taj način otvorili vrata daljnjoj suradnji s Institutom.

Nadareni učenici, javljaju iz udruge, izuzetno su počašćeni što su imali priliku posjetiti Cern i sudjelovati u praktičnoj nastavi uz bok znanstvenika svjetskog glasa.

Ovo studijsko putovanje, koje će pamtiti cijeli život, bit će veliki motivator u daljnjem radu nadarenih učenika, koji će se opredijeliti za znanstveno istraživački rad u budućnosti, uz veliku potporu profesora Udruge za promicanje znanosti iz Dubrovnika.

Udruga za promicanje prirodnih znanosti osigurala je sponzorska sredstva te je u cijelosti pokrila trošak aviokarata i smještaj za nadarene učenike te se stoga posebno zahvaljuju sponzorima  koji su prepoznali vrijednost studijskog putovanja za budući rad mladih dubrovačkih znanstvenika i bez kojih ne bi bilo moguće realizirati ovo studijsko putovanje, a to su: Grad Dubrovnik, Zaklada Caboga Stiftung, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Turistička zajednica grada Dubrovnika, ACI d.d., Zračna Luka Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik, Gradska kavana Dubrovnik, DT Croatia – Dubrovnik Travel, RIT Dubrovnik, Navigatio d.o.o., Valamar Riviera d.d.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist