Kultura

Pasko Burđelez s “imigrantima” u Hasseltu

Dubrovački konceptualni umjetnik Pasko Burđelez jedan je od četrdeset svjetskih umjetnika „imigranata“ koji sudjeluju u projektu „Hotel de Inmigrantes 2 – Cosmopolitan Stranger“ u belgijskom gradu Hasseltu.

Riječ je o izložbi i događaju koji se odvija paralelno s „Manifestom 9“ koja se otvara dan prije u Genku, a kojemu je kustos Tomasz Wendland u suradnji s Koenom Vanmechelenom, Denise Carvalhom, Juraj Carnyjem i Matthiasom Reicheltom. Umjetnici iz cijelog svijeta okupili su se 27. svibnja kako bi kroz zajedničko druženje i život u zatvorenom prostoru „imigrantskoj karanteni“ postavili svoje instalacije, koje se predstavljaju na velikoj izložbi koja je otvorena ove subote. Tijekom sljedećih 7 dana prostor u kojem žive i stvaraju umjetnici će biti otvoren posjetiteljima 24 sata, a izložba će se moći posjetiti sve do 2. kolovoza.
 
– Projekt se referira na „Hotel de Inmigrantes“ u Buenos Airesu koji je već više od 200 godina dom za brojne imigrante iz cijelog svijeta. Iako migracije prate čovječanstvo od samih početaka, današnjoj globalizaciji i umrežavanju unatoč i dalje se suočavamo s problemom stranca. Kozmopolitizam postaje stil života i uobičajeni stav, ali i u lokalnoj zajednici pojedinac i dalje može biti stranac – objašnjavaju organizatori.
 
Riječ je o drugom događaju pod naslovom „Hotel De Inmigrantes“, a prvi je održan za vrijeme „Scope Art Showa“ u New Yorku. Ovaj put se umjetnici referiraju na ideju Koena Vanmechelene o „kozmopolitanskoj kokoši“ (www.koenvanmechelen.be). Sljedeći projekti će se održati u Bratislavi, Montevideu, Hannoveru… kao istraživanje za završni „Mediations Biennale 2014.“ u poljskom Poznanu.
 
 

Lista imigranata
Arun Kumar – India, Angela Freiberger – Rio/NY, JaeWook Lee – Seoul/NY, Juan Ford – Australia, Marlon Griffith – Trinidad & Tobago/Japan, Nancy Popp – USA, Mark Salvatus – Philippines, Charlie Citron – Holland, Martin Zet – Czech Republic, Redas Dirzys – Lithuania, Denise Carvalho – Rio/NY, Koen Vanmechelen – Belgium, Raman Traciuk, Olga Maslowska – Bialorus, Harro Schmidt, Matthias Reichelt – Germany, Pasko Burdjelez – Croatia, Enrique Badaro, Santiago Velazco, AlejandroTurell, Santiago Velazco – Urugway, Stano Masar, Otis Laubert, Magda Stanova, Juraj Carny – Slovakia, Centrala Rybna, Tomasz Wendland, Artur Klosinski, Slawomir Sobczak, Aurelia Mandziuk, Andrzej Wasilewski, Kamil Kuskowski, Waldemar Wojciechowski, Malgorzata Markiewicz – Poland, Noam Braslavsky, Ran Slavin, Gil Yefman Hagit Barkay– Israel, Istvan Balogh – Switzerland i Jaan Toomik – Estonia

 
 

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija