Kultura

Pasko Burđelez s “imigrantima” u Hasseltu

Pasko Burđelez s "imigrantima" u Hasseltu

Dubrovački konceptualni umjetnik Pasko Burđelez jedan je od četrdeset svjetskih umjetnika „imigranata“ koji sudjeluju u projektu „Hotel de Inmigrantes 2 – Cosmopolitan Stranger“ u belgijskom gradu Hasseltu.

Riječ je o izložbi i događaju koji se odvija paralelno s „Manifestom 9“ koja se otvara dan prije u Genku, a kojemu je kustos Tomasz Wendland u suradnji s Koenom Vanmechelenom, Denise Carvalhom, Juraj Carnyjem i Matthiasom Reicheltom. Umjetnici iz cijelog svijeta okupili su se 27. svibnja kako bi kroz zajedničko druženje i život u zatvorenom prostoru „imigrantskoj karanteni“ postavili svoje instalacije, koje se predstavljaju na velikoj izložbi koja je otvorena ove subote. Tijekom sljedećih 7 dana prostor u kojem žive i stvaraju umjetnici će biti otvoren posjetiteljima 24 sata, a izložba će se moći posjetiti sve do 2. kolovoza.
 
– Projekt se referira na „Hotel de Inmigrantes“ u Buenos Airesu koji je već više od 200 godina dom za brojne imigrante iz cijelog svijeta. Iako migracije prate čovječanstvo od samih početaka, današnjoj globalizaciji i umrežavanju unatoč i dalje se suočavamo s problemom stranca. Kozmopolitizam postaje stil života i uobičajeni stav, ali i u lokalnoj zajednici pojedinac i dalje može biti stranac – objašnjavaju organizatori.
 
Riječ je o drugom događaju pod naslovom „Hotel De Inmigrantes“, a prvi je održan za vrijeme „Scope Art Showa“ u New Yorku. Ovaj put se umjetnici referiraju na ideju Koena Vanmechelene o „kozmopolitanskoj kokoši“ (www.koenvanmechelen.be). Sljedeći projekti će se održati u Bratislavi, Montevideu, Hannoveru… kao istraživanje za završni „Mediations Biennale 2014.“ u poljskom Poznanu.
 
 

Lista imigranata
Arun Kumar – India, Angela Freiberger – Rio/NY, JaeWook Lee – Seoul/NY, Juan Ford – Australia, Marlon Griffith – Trinidad & Tobago/Japan, Nancy Popp – USA, Mark Salvatus – Philippines, Charlie Citron – Holland, Martin Zet – Czech Republic, Redas Dirzys – Lithuania, Denise Carvalho – Rio/NY, Koen Vanmechelen – Belgium, Raman Traciuk, Olga Maslowska – Bialorus, Harro Schmidt, Matthias Reichelt – Germany, Pasko Burdjelez – Croatia, Enrique Badaro, Santiago Velazco, AlejandroTurell, Santiago Velazco – Urugway, Stano Masar, Otis Laubert, Magda Stanova, Juraj Carny – Slovakia, Centrala Rybna, Tomasz Wendland, Artur Klosinski, Slawomir Sobczak, Aurelia Mandziuk, Andrzej Wasilewski, Kamil Kuskowski, Waldemar Wojciechowski, Malgorzata Markiewicz – Poland, Noam Braslavsky, Ran Slavin, Gil Yefman Hagit Barkay– Israel, Istvan Balogh – Switzerland i Jaan Toomik – Estonia

 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist