Zanimljivosti

Palčići – za podršku i pomoć roditeljima

Palčići - za podršku i pomoć roditeljima

Klub roditelja nedonoščadi Palčići osnovana je u veljači prošle godine u Zagrebu, a svoj rad proširila je i na podružnice u Daruvaru, Splitu, te na kraju i u Dubrovniku- istaknula je danas na predstavljanju dubrovačke podružnice Kluba, predsjednica Željka Vučko.

-Cilj kluba je podrška i pomoć roditeljima prijevremeno rođene djece. Naime, liječnici se brinu za njihovo zdravlje, ali ne prepoznaju posljedice po zdravlje roditelja prijevremeno  rođene djece, taj šok i strah za život i zdravlje našeg djeteta. U tome im mogu pomoći samo roditelji koji su to osobno prošli-nastavila je Željka Vučko, inače majka troje nedonoščadi, koja ističe kako se nikada osoba ne može pripremiti na prijevremeni porod, kojeg uvijek prati osjećaj bespomoćnosti:

-Želimo se staviti na raspolaganje tim roditeljima, biti otvoreni za njihova pitanja i  nedoumice, te da nitko ne bude sam kad se dogodi prijevremeni porod djeteta – istaknula je naglasivši kako je kod brige i skrbi nedonoščad važna i skrb stručnjaka, ali i potpora roditelja koji su proživjeli slična iskustva:

-Mi nemamo liječnička iskustva, ali imamo ona iskustva koja smo prošli sa svojom djecom- zaključila je. Klub organizira i grupne podrške odnosno radionice  u toploj i nekritičnoj atmosferi, žele potaknuti zbližavanja i prijateljstva kroz razmjenu proživljenih iskustava kako bi se umanjio osjećaj usamljenosti kroz koji prolazi većina roditelja nedonoščadi u osjetljivom i zahtjevnom razdoblju za bebe i roditelje.

-Mi koji  smo to prošli, dolazimo na radionice sa svojom djecom, da bi roditelji koji se nalaze u toj situaciji shvatili da postoji svjetlo-naglasila je dodavši kako su iskustva u Zagrebu i Splitu pokazala da na taj način roditelji lakše proživljavaju boravak djeteta u bolnici. Naglasila je i problem zakonodavstva te neupućenosti roditelja, na što ih se upozorava te usmjerava u samom klubu.

-Nastojimo uputiti roditelje na važnost što ranije razvojne gimnastike. Imamo fizioterapeute, koji volonterski idu u kuće roditelja i pokazuju im osnove postupanja s djecom sve do odlaska u specijaliziranu ustanovu. No, na taj odlazak se duže čeka- istaknula je Vučko. Na konferenciji za novinare obratila se i predsjednica dubrovačke podružnice Kluba roditelja nedonoščadi Palčići Irena Đurić koja je tom prigodom istaknula kako se nada suradnji s dr. Marijom Radonić, voditeljicom Pedijatrijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik. Marija Radonić se osvrnula na dosadašnji rad i skrb za nedonoščad u Općoj bolnici Dubrovnik:

-U dubrovačkoj bolnici godišnje se rodi 1000 do 1200 djece, od toga je određeni broj djece koja se rodi ranije. Jako dobro iskustvo u posljednjih 10 godina imamo s roditeljima preko udruge Zajedno do zdravlja. Broj takve djece koja se rađaju u dubrovačkoj bolnici je sve manji i manji – naglasila je dr. Radonić dodavši kako je bolja skrb za nedonoščad ostvarena upravo zbog dobre suradnje pedijatara, ginekologa i neonatologa u dubrovačkoj Općoj bolnici.

Ovom prigodom Željka Vučko je najavila i humanitarnu akciju „Bitka za bebe“ u ožujku, kojom će se prikupljati nedostatna oprema u svim hrvatskim bolnicama, a akcija će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Iva Josipovića sve do 17. studenog kada se obilježava Svjetski dan nedonoščadi.

-Poslali smo anketu svim odjelima neonatologije tako da imamo snimljeno stanje po pitanju nedostatne opreme. – naglasila je Vučko dodavši kako dubrovačka podružnica Kluba još uvijek nema prostorije za rad, pa je uputila poziv Gradu Dubrovniku da osigura prostoriju za rad članova ove udruge. Predstavnici udruge „Zajedno do zdravlja“ tom su prilikom ponudili jednu prostoriju za rad, u svojim prostorima.  Klub roditelja nedonoščadi Palčići ima i svoju internetsku stranicu na adresi www.palcici.hr ili na Facebooku www.facebook.com/palcici, a o podružnici Kluba u Dubrovniku detaljnije informacije mogu se dobiti na e-mail adresi dubrovnik@palcici.hr.  

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist