DuList INUrednički izbor

OSVOJILA I MELKIORA BAŠIĆA! Evo i recepta za sočnu i bogatu ‘Kraljicu Neretve’

OSVOJILA I MELKIORA BAŠIĆA! Evo i recepta za sočnu i bogatu 'Kraljicu Neretve'

Mandarine, smokve, limuni, bademi, nar… samo su neki plodovi koji uspijevaju u dolini rijeke Neretve u čijem se prekrasnom dijelu nalazi i Agro Etno Park Žabac, začetnik i organizator Slast Festa, nagradnog natjecanja za izbor Neretvanske slastice koja će postati autohtoni desert s prepoznatljivim karakteristikama doline Neretve.

– Ideja se rodila spontano, kad smo razgovarali o tome koju bismo slasticu pretvorili u autohtoni desert doline rijeke Neretve. Ideja je ‘pala na plodno tlo’ pa smo tako odlučili osmisliti prvi ‘Slast Fest’ s temom ‘blaga Neretve’. Iznenadili smo se brojem prijava – javilo se čak 34 zaljubljenika u slastičarstvo, koji su na natjecanje donijeli čak 45 različitih slastica – rekao je na početku natjecanja Ivica Mijoč, vlasnik imanja, prenosi Večernji.

OSVOJILA I MELKIORA BAŠIĆA! Evo i recepta za sočnu i bogatu 'Kraljicu Neretve'

 

Tročlani žiri – Anita Mijoč, vlasnica Agro Etno Parka Žabac, Žaklina Marević, pročelnica Dubrovačko-neretvanske županije i Melkior Bašić, chef i član stručnog žirija kulinarske emisije MasterChef proglasili su, nakon dva seta kušanja i pauze za konzultacije, najbolje od najboljeg. Prva nagrada žirija u iznosu od 1000 eura pripala je ekipi Srednje škole fra. A. K. Miošića iz Ploča za slasticu ‘Južnjačko sunce’, druga nagrada otišla je Goranki Kokić za kolač ‘Neretvanska čarolija’, a treća Neli Bartulović za slasticu ‘Neretvanska fuzija’.

OSVOJILA I MELKIORA BAŠIĆA! Evo i recepta za sočnu i bogatu 'Kraljicu Neretve'

‘Kraljica Neretve’ je pak najbolja slastica po mišljenju publike, a napravili su je učenici Srednje strukovne škole ‘Tin Ujević’ iz Vrgorca.

Izvolite recept:

6 jaja
200 g šećera
150 g brašna
200 g sjeckanih badema
10 g praška za pecivo
500 g izmiksane naranče
50 g kakaa

Za kremu od mandarine:
1 l procjeđenog soka od mandarine
110 g pudinga od vanilije
20 g vanilin šećera
100 g maslaca
15 g želatine

Za bijelu kremu:
250 g mascarpone sira
220 g vrhnja za šlag
7 g korice od limuna
50 ml limunova soka
6 žumanjaka
120 g šećera

Za preljev:
10 g svijetlog preljeva za torte
40 g šećera
210 ml vode

Potrebno za ukrašavanje:
100 g naranče
200 g šećera
50 ml vode
50 g listića badema

Priprema:
U posudu stavite 6 jaja i 200 g šećera. Miješajte dok se ne sjedini. Sameljite 500 g naranče te u nju dodajte jaja i šećer, zatim dodajte sjeckane bademe, prašak za pecivo, brašno i kakao. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta. Biskvit ohladite pa prerežite na dva jednaka dijela. Mandarine sameljite u multipraktiku pa procijedite kroz sito. 800 ml soka od mandarine kuhajte, a ostatak pomiješajte s pudingom od vanilije, vanilin šećerom i šećerom. Ovu smjesu dodajte u zagrijani sok i kuhajte kao puding. Kad se krema skuhala, maknite je s vatre i dodajte 100 g maslaca. Miješajte dok se ne rastopi.

Želatinu dodajte u kremu prije samog slaganja. Šećer i žumanjke pomiješajte mikserom pa kuhajte na pari 13 minuta. Ohladite te u posudu pomiješajte izmiksano vrhnje za šlag i mascarpone te dodajte ohlađenu smjesu od žumanjaka i šećera. Dodajte koricu limuna i sok pa na kraju i želatinu. Jednu polovicu biskvita stavite natrag u kalup pa slažite po sljedećem redoslijedu: biskvit, krema od mandarina, biskvit, bijela krema. Sve dobro ohladiti. Na vrh torte dodati svijetli preljev za torte i ukrasiti tortu sa listićima badema i karameliziranim narančama.

Foto: Srednja škola TIna Ujevića Vrgorac

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist