Urednički izbor

Novi lastovski liječnik Fran Blažević: ‘Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres’

Liječnik Fran Blažević svoju je zagrebačku adresu zamijenio onom na najudaljenijem naseljenom otoku. U Lastovo je došao uoči turističke sezone kada je broj stanovnika utrostručen i vrlo brzo iskusio niz ozbiljnih situacija, piše HRT.27-godišnji liječnik samo dva dana nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu postao je lastovski liječnik. Imao je licencu i znanje, a vrlo brzo počeli su se nizati izazovi.

– Već drugi tjedan bila je jako izazovna situacija. Jedan je pacijent imao infarkt, slučajno smo na piću bili dr. Brešić, sestra i ja kad smo dobili poziv. U jednom trenutku pacijent je dobio srčanu aritmiju, ali smo ga prije dolaska helikoptera stabilizirali. Nakon toga nisam od uzbuđenja spavao, bilo je stresno, ali najvažnije je da je živ i zdrav – doktor je istaknuo za HRT.

Na otok je došao uoči turističke sezone, kaže, skupilo se različitih iskustava – od lakših kirurških zahvata, podizanja helikoptera do poziva u pomoć korčulanskoj pomorskoj policiji, a dvojbe rješava konzultirajući se s iskusnim kolegama.

– Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres, tu uvijek zovem kolege iz KBC-a Split i Zagreb. Svi su mi od velike pomoći – rekao je i posebno istaknuo dr. Antokovića koji mu je uvijek na raspolaganju kada ima pacijente s koronarnim problemima. Načelnica Lastova Anita Jančić Lešić kaže da je mladima teško doći na otok, a da se neki koji dođu ne zadrže dugo. Dr. Blažević treći je liječnik na otoku u godinu dana. Za sada Lastovo neće izgubiti svojeg doktora Blaževića koji se, kako sam kaže, još kao mali zaljubio u Dalmaciju i nije oklijevao kada je dobio poziv.

Pročitajte još

Napreduju radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

Dulist

PRIVREMENO Župljani u Srebrenom mogu produžiti abonamenat za prosinac

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija