Urednički izborŽupanija

Novi lastovski liječnik Fran Blažević: ‘Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres’

Novi lastovski liječnik Fran Blažević: 'Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres'

Liječnik Fran Blažević svoju je zagrebačku adresu zamijenio onom na najudaljenijem naseljenom otoku. U Lastovo je došao uoči turističke sezone kada je broj stanovnika utrostručen i vrlo brzo iskusio niz ozbiljnih situacija, piše HRT.27-godišnji liječnik samo dva dana nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu postao je lastovski liječnik. Imao je licencu i znanje, a vrlo brzo počeli su se nizati izazovi.

– Već drugi tjedan bila je jako izazovna situacija. Jedan je pacijent imao infarkt, slučajno smo na piću bili dr. Brešić, sestra i ja kad smo dobili poziv. U jednom trenutku pacijent je dobio srčanu aritmiju, ali smo ga prije dolaska helikoptera stabilizirali. Nakon toga nisam od uzbuđenja spavao, bilo je stresno, ali najvažnije je da je živ i zdrav – doktor je istaknuo za HRT.

Na otok je došao uoči turističke sezone, kaže, skupilo se različitih iskustava – od lakših kirurških zahvata, podizanja helikoptera do poziva u pomoć korčulanskoj pomorskoj policiji, a dvojbe rješava konzultirajući se s iskusnim kolegama.

– Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres, tu uvijek zovem kolege iz KBC-a Split i Zagreb. Svi su mi od velike pomoći – rekao je i posebno istaknuo dr. Antokovića koji mu je uvijek na raspolaganju kada ima pacijente s koronarnim problemima. Načelnica Lastova Anita Jančić Lešić kaže da je mladima teško doći na otok, a da se neki koji dođu ne zadrže dugo. Dr. Blažević treći je liječnik na otoku u godinu dana. Za sada Lastovo neće izgubiti svojeg doktora Blaževića koji se, kako sam kaže, još kao mali zaljubio u Dalmaciju i nije oklijevao kada je dobio poziv.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist