Slušni aparat

OMG, They Killed Kenny!

OMG, They Killed Kenny!

Ovog tjedna prije točno trideset godina svjetska publika napokon je dobila priliku spoznati činjenicu koja je do tog trenutka bila dostupna samo dobro informiranim pojedincima u okolici San Francisca – Les Claypool je prokleto dobar basist, jedan od najboljih na svijetu. Naime, tada je Claypoolov band Primus izdao svoj drugi studijski album, ali prvi za mega-izdavačku kuću Interscope, pod nazivom ‘Sailing the Seas of Cheese’. Ljubitelji dobre glazbe ekspresno su bili privučeni Claypoolovim čudnim stilom sviranja, točnije šamaranja basa, stilom koji će postati prepoznatljivi zaštitni znak grupe.

Claypool je još kao tinejdžer odlučio posvetiti se sviranju basa, a kao samouk glazbenik zaključio je kako za razliku od standardnog korištenja dva prsta, uporabom trećeg može svirati barem pedeset posto brže. Razvijajući svoj vlastiti stil i tražeći uzore u Sabbathovom Geezeru Butleru i Rushovom Geddy Leeju, polako se probijao na lokalnoj kalifornijskoj sceni dok ga njegov školski kolega Kirk Hammett nije pozvao da popuni mjesto u Metallici upražnjeno tragičnom pogibijom Cliffa Burtona. Claypool nije baš bio pretjerano zainteresiran za metal i otišao je na audiciju čisto iz usluge prijatelju, no naišavši na salve oduševljenja banda odlučuje pokrenuti sam svoj band, i naziva ga Primus.

S gitaristom Larryja LaLondeom i bubnjarem Timom Alexanderom posuđuju novac za svoj debitantski album, koncertnu snimku pod nazivom ‘Suck on This’. Prodajni uspjeh zarađuje im novce za ulazak u studio i snimanje albuma ‘Frizzle Fry’ koji im otvara vrata diskografskih kuća. U svibnju 1991., uz izdašnu marketinšku kampanju na MTV-u izlazi ‘Sailing the Seas of Cheese’ s najavnim prvim singlom ‘Jerry Way a Race Car Driver’. Publika je oduševljena hipnotizirajućom kombinacijom funka, metala, proga i humora u stilu Franka Zappe, i Claypoolove virtuoznosti na basu. Drugi single ‘Tommy the Cat’ konsolidira Primusovo mjesto na vrhovima top lista i platinastu nakladu.

Na krilima pozitivnih kritika i komercijalnog uspjeha, njihov sljedeći album ‘Pork Soda’ debitira na sedmom mjestu Billboardove ljestvice i do danas je vjerojatno najčudniji album koji se uspio plasirati među deset najprodavanijih izdanja. Taj album sadrži i njihovu najpoznatiju pjesmu ‘My Name is Mud’, koja im je zaradila i neželjeno opetovano nabacivanje blatom na pozornicu za vrijeme festivalskih nastupa. Njihov četvrti studijski album ‘Tales from the Punchbowl’ ponavlja uspjeh i plasira se na osmo mjesto prodaje, a ujedno sadrži i njihov najuspješniji singl u karijeri, pjesmu ‘Wynona’s Big Brown Beaver’, za koju su zaslužili i nominaciju za nagradu Grammy.

Ta pjesma kao i sve druge singlice popraćena je nadrealno otkačenim video-spotom koji ni u kojem slučaju ne smijete propustiti pogledati. Njihova mega-popularnost i otkačen smisao za humor privukli su pažnju dvojice zafrkanata koji su tražili idealnu pjesmu za uvodnu špicu njihove nove animirane serije. Dvadeset tri sezone kasnije, svi smo više stotina puta odslušali špicu ‘South Parka’, čineći Primus najizvođenijim bandom u povijesti TV-komedija. Kao i svi intenzivno kreativni bandovi, niti Primus nije izdržao konstantne pritiske javnosti i zahtjeve diskografskih kuća i nakon dva slabija albuma ‘Brown Album’ i ‘Antipop’ band se razilazi.

Iako bi se povremeno opet sastajali za pokoji pojedinačni nastup, pauza između albuma potrajala je punih dvanaest godina, sve do 2011. i albuma ‘Green Naugahyde’, koji ih ipak nije uspio vratiti na staze slave. Band kasnije snima i dva konceptualna albuma – ‘Primus & the Chocolate Factory with the Fungi Ensemble’ (inspiraran filmom ‘Willy Wonka & The Chocolate Factory’) te ‘The Desaturating Seven’ baziran na slikovnici ‘The Rainbow Goblins’ koju je Claypool čitao svojoj djeci. To je njihov najkraći album (samo sedam stvari u malo više od pola sata), a ujedno i posljednji do ovoga trenutka. Njihov trenutni projekt je dvaput pandemijom odgođena turneja ‘Tribute to Kings’ na kojem planiraju u cijelosti izvoditi album ‘A Farewell to Kings’ kanadske grupe Rush.

To će biti nova prilika da publika svjedoči geniju zvanom Les Claypool koji već trideset godina oduševljava fanove širom svijeta.

Foto: Primusville.com, ATO Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić