Slušni aparat

Capakova najgora noćna mora

Capakova najgora noćna mora

Koliko često se uhvatite kako maštate o odlasku na koncert, posebno neki koji će se zbiti pod vedrim nebom za ljetne večeri s dovoljno bave da ne bude previše sparno. Noć je ispala sukladno očekivanjima – čašica razgovora s ljudima koje neko vrijeme niste vidjeli, dobro raspoloženje uz decibele, baseve i ples, doma s noge na nogu i jedan masni zalogaj, onako usput prije spavanja. Dolaskom toplijih dana i gradske vreve, maštarije poput opisane postaju učestalije. Uostalom, i vrijeme je da staro nenormalno zamijeni novo normalno.

Epidemije i pandemije, saznali smo, lakše se podnose uz tehnologiju. Ona može nadomjestiti mnogo, ali ne i onu neopipljivu energiju koja se stvara na nastupu uživo da bi potom cirkulirala u prostoru između izvođača i publike.

To su spoznali i svi oni koji su proteklog vikenda kupili ‘ulaznice’ za live stream event u organizaciji Glastonbury festivala pa onda nekoliko sati proveli bezuspješno se pokušavajući priključiti praćenju događaja, kao da činjenica da nastupe prate u svojim sobama već nije dovoljno razočaravajuća.

Tehnički meltdown s pristupnim kodovima prisilio je organizatore da na koncu omoguće besplatni prijenos koncerta na kojem su uz Coldplay kao nositelje nastupili još i Idles, Haim, Roisin Murphy i drugi. Ovaj najdugovječniji britanski glazbeni festival prošle godine trebao je proslaviti svoju 50. obljetnicu, ali je kao i svi drugi slični događaji takvog kalibra otkazan, baš kao i ovogodišnji, koji se u utješnoj online verziji pokazao potpunim debaklom.

Ponovno je otkazan i hrvatski In Music festival. U lipnju 2020. festival na Jarunu, bez svjećica na torti i tuluma, napunio je 15 godina postojanja, a nakon vijesti o pomicanju datuma održavanja na 2022. godinu glazbene fanove ipak je obradovala najava novog headlinera. Naime, ponovno potvrđenim The Killers pridružit će se povratnici – Nick Cave i njegovi The Bad Seeds.

U ovom trenutku još je nepoznato hoće li organizacija Festivala ponovno uspjeti dogovoriti nastupe Becka, Belle & Sebastian i Deftonesa. Grupe Placebo i Pixies također su dobili nove datume za svoje zagrebačke nastupe u idućoj godini, a ohrabrujuća je vijest da u Zagreb dogodine dolaze i hard rock dinosauri Kiss. U srpnju će izbiti krov Arene. Eto vam razloga za rock’n’roll cijele noći i partijanje svakog dana.

A partijalo se i 1994. u Rio de Janeiru na koncertu legendarnog synth-pop dua Pet Shop Boys. Snimka je originalno objavljena godinu dana kasnije u VHS formatu, a sad dolazi u sveobuhvatnom dvostrukom CD+DVD izdanju. PSB su 1994. promovirali peti studijski album ‘Very’, a pred tradicionalno super entuzijastičnom latinoameričkom publikom izveli su sve svoje dotadašnje najveće hitove.

Set listu su dodatno začinili obradama 90’s dance poskočica ‘Mr. Vain’ i ‘Rhythm of the Night’, disco klasikom ‘I Will Survive’, verzijom pjesme ‘Girls & Boys’ grupe Blur i dobro poznatim coverom Elvisove ‘Always on my Mind’. Pet Shop Boys još i danas neumorno rade uspijevajući zadržati svježinu i relevantnost u aktualnim okvirima pop glazbe, ali na ‘Discovery: Live in Rio 1994’ čut ćete bend na vrhuncu slave, koji u sat i pol kreira savršeni ‘rejv’ soundtrack. Seriju novoobjavljenih koncertnih izdanja nastavljaju legende iz Manchestera New Order s albumom i pratećim vizualno atraktivnim filmom ‘Education Entertainment Recreation’. Iako bez basista Petera Hooka, jednog od četvero originalnih članova čije je sviranje postalo najupečatljivijom značajkom zvuka benda, New Order se na snimci iz 2018. godine predstavljaju u izrazito potentnoj verziji.

Dojam ponekad kvari pjevač Bernard Sumner, čiji glas uživo nikada nije bio najjača karika, no svirka je besprijekorna. Set lista se dotiče svih najvažnijih pjesama u 40 godina dugoj karijeri benda posuđujući podjednako s gotovo svakog od deset studijskih albuma, a ističu se i četiri pjesme iz dana Joy Division. U lipnju 1990. Pink Floyd su uz Marka Knopflera, Erica Claptona, Eltona Johna, Genesis i druge nastupili na imanju Knebworth House, tradicionalnoj open air koncertnoj lokaciji nedaleko od Londona.

Snimka njihovog jednosatnog nastupa godinama je ostala neobjavljena sve dok se krajem 2019. nije pojavila kao dijelom ekstenzivnog box seta ‘The Later Years’, a sad je dostupna i kao zaseban album. ‘Live at Knebworth 1990’ ljubiteljima benda bit će zanimljiv najviše zbog gostiju.

Candy Dulfer tako svira saksofon na ‘Money’ i ‘Shine On You Crazy Diamond’, a skladatelj i aranžer Michael Kamen (jedan od njihovih suradnika na albumu ‘The Wall’) gostuje kao klavijaturist na završnim ‘Comfortably Numb’ i ‘Run Like Hell’. Za ‘The Great Gig in the Sky’ Floydi su ugostili izvornu pjevačicu Clare Torry, a nastup je pratilo 120 tisuća ljudi.

Promatrano iz današnje perspektive gledališta s razmaknutim stolicama Floydi u Knebworthu čine se kao najgora noćna mora Krunoslava Capaka.

Foto: Unsplash

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić