Sport

Okrugli stol o uključivanju osoba s invaliditetom u sport

U organizaciji Dubrovačkog saveza športova u Dubrovniku je 16. travnja održan okrugli stol o uključivanju osoba s invaliditetom u sport. U pitanju je završni događaj EU projekta ‘Edukacija trenera i volontera plivanja za rad s osobama s invaliditetom’, koji je okupio projektne partnere, predstavnike Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i udruge osoba s invaliditetom, kako bi razgovarali o važnosti uključivanja u sport.

Na okruglom stolu je bilo riječi o potrebi stvaranja inkluzivnih mogućnosti za osobe s invaliditetom za sudjelovanje u sportskim aktivnostima, kao i dobrobitima tog uključivanja, kao što su poboljšano fizičko i mentalno zdravlje, povećana socijalizacija i kvaliteta života osoba s invaliditetom. Prepreke na koje te osobe nailaze su prije svega fizičke, financijske i društvene, zbog čega je za stvaranje inkluzivnijeg okruženja iznimno važna suradnja različitih dionika, od sportskih organizacija do državnih institucija i šire zajednice.

Pored konkretnih primjera osiguravanja pristupačnih sadržaja i opreme za osobe s invaliditetom u plivanju te potrebe za prilagođenim bazenima, rampama i drugim karakteristikama pristupačnosti sportskim objektima, sudionici okruglog stola pozvali su na pojačano širenje svijesti i potporu uključivanja osoba s invaliditetom u sport i plivanje na svim razinama, od masovnih do individualnih natjecateljskih sportova. Tako je i rasprava zaključena obvezom svih sudionika da zajedno rade na stvaranju takvog inkluzivnijeg okruženja za osobe s invaliditetom.

Jedan od partnera projekta ‘Športno društvo Plavalček’ iz Slovenije, podijelio je svoje iskustvo i predstavio djelovanje svog kluba kao primjer dobre prakse rada s osobama s invaliditetom.

Idući dan, 17. travnja, Dubrovački savez športova bio je domaćin neformalnog natjecanja u plivanju i sportovima na vodi za osobe s invaliditetom. Organiziran u suradnji sa Športnim društvom Plavalček i Udrugom Vere Montis, ovaj je događaj na Gradskom bazenu u Dubrovniku okupio sudionike iz Slovenije i Hrvatske koji su pokazali svoje vještine i sposobnosti u poticajnom i uključivom okruženju. Sudionici svih dobnih skupina i sposobnosti, uključujući one s oštećenjima sluha, pokretljivosti i intelektualnim poteškoćama, pokazali su svoju odlučnost i sportski duh u slobodnom, leđnom, prsnom i štafetnom plivanja te različitim sportovima na vodi, sve to u iznimno prijateljskoj i uzbudljivoj atmosferi.

– Oduševljeni smo što smo imali priliku organizirati ovo neformalno natjecanje za osobe s invaliditetom u Dubrovniku. Bilo je vrlo inspirativno vidjeti sudionike kako daju sve od sebe i iskazuju strast prema sportu. To je još jedan dodatan poticaj za sve nas da i dalje ustrajemo u promicanju inkluzivnosti i pristupačnosti u sportu, a upravo ovakvi događaji i rasprave kakve smo vodili u sklopu ovog projekta korak su bliže postizanju tog cilja – izjavio je Alen Bošković iz Dubrovačkog saveza športova.

Foto: Du Motion

Pročitajte još

TRKAČKI SPEKTAKL! Leo i Lukrecija najbrže istrčali utrku Pelješkim mostom

Dulist

ŠAHOVSKI TURNIR Perak, Grgičević i Jančić kvalificirali se za završnicu Igara mladih

Dulist

SALONA OPEN Osam medalja za župske judoke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija