Zanimljivosti

Održana manifestacija ‘Rijeka Ombla – zauvijek!’

Održana manifestacija 'Rijeka Ombla - zauvijek!'

Mladi  eko aktivisti Eko-Omblići i Zeleno Sunce iz Mokošice i cijele Rijeke dubrovačke jučer su uz Dan rijeke Omble, uz njezin izvor i slapove,  održali svečanu manifestaciju pod nazivom 'Rijeka Ombla – zauvijek!' ili 'River Ombla – forever!'.

Manifestacija se održala u sklopu projekta  koji je nedavno pokrenula WWF, Svjetska ekološka organizacija za zaštitu prirode, a povodom ulaska Hrvatske u EU i to pod nazivom 'Mjesec hrvatskih rijeka'.

Kroz Mjesec hrvatskih rijeka WWF predstavlja s partnerima 'Sedam riječnih čuda Hrvatske',  a to su rijeke Mura, Drava, Dunav, Sava, Zrmanja, Neretva i Ombla. Kako su istakli  iz  Mediteranskog programa WWF , 'sve ove naše rijeke su jako ugrožene i pod prijetnjom uništenja svojih prirodnih vrijednosti i zato ih je potrebno dodatno zaštititi i održivo se na njima razvijati u smjeru prirodnog turizma'

Tako će WWF s partnerskim  organizacijama među kojim su i Eko-Omblići i Eko centar Zeleno Sunce organizirati potpisivanje Povelje za očuvanje hrvatskih rijeka, a koju će na Dan europske Amazone, 14. srpnja, predati  Ministru okoliša i prirode RH Mihaelu Zmajloviću.

 – Jako smo ponosni i sretni što je među sedam riječnih čuda izabrana i naša  rijeka Ombla, najmanja i najljepša ponornica svijeta – poručili su mladi eko aktivisti, svi obučeni u bijelo kao Ombline vile, sa vjenčićima spletenim od bijelih riječkih margarićela i šparoge, te Omblini vilenjaci sa vjencima  spletenih od lovora i ruzmarina. Oni su svoj jutarnji koncert posvetili Ombli.

 Uz svečani  koncert 'Oda radosti'  komornog tria 'Domine' iz Dubrovnika, posvećenog Ombli, nastupio je naš  poznati muzičar i pjevač, inače stanovnik Rijeke dubrovačke – Ivica Soprano sa pjesmom 'Ombla – rijeka života', autora Balda Kovačevića, koju je uglazbio Mladen Harmat.

Izložbom dječjih likovnih radova na  temu 'Rijeka Ombla – zauvijek', pristiglih iz cijele Hrvatske, dijelenjem prigodnih bedževa 'River Ombla – forever' i platnenih torbi, potpisivanjem Povelje za očuvanje ne samo Omble nego i svih ostalih hrvatskih rijeka, te malom okrijepom oko 12 sati je završena ova prekrasna  manifestacija posvećena  našoj rijeci Ombli.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist