Zanimljivosti

Donosimo cjenik Hitne pomoći naše županije

Donosimo cjenik Hitne pomoći naše županije

Prava panika nastala je u posljednjih nekoliko dana kad je Zavod za hitnu medicinu objavio Cjenik naplaćivanja intervencija koje ne spadaju pod hitne usluge.

Stoga, pripremite se – za hitnu pomoć u Dubrovačko-neretvanskoj županiji plaća se od pedeset kuna za pisanje uputnica do čak vrtoglavih 1.500 kuna, uz dodatne troškove za dežurstvo tima hitne medicinske pomoći! Ono što je također izazvalo buru negodovanja u cijeloj Hrvatskoj, jest postupak reanimacije, koji u našoj županiji košta 1.000 kuna.

Nadležna tijela svake županije donose svoj cjenik

Ponukani nedavnom objavom informacija iz Zadarske županije, duList je odlučio provjeriti stanje u nas. Odgovor kojeg smo dobili iz Zavoda za hitnu medicinu naše županije glasi:
– Izvješćujemo da je Cjenik zdravstvenih usluga Hrvatske liječničke komore jedinstven za cijelu Republiku Hrvatsku, te su njime utvrđene minimalne cijene, a nadležna tijela svake zdravstvene Ustanove, pa tako i Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, donose svoj cjenik. Za sada nije u planu promjena cjenika zdravstvenih usluga naše zdravstvene Ustanove – naglašavaju iz Zavoda.

Dubrovnik jedan od problema?

– Temeljem statistike koju prati Hrvatski zavod za hitnu medicinu u prosjeku je samo 33 posto  intervencija na terenu hitno, dok je u ambulantama hitne službe u prosjeku 18 posto hitnih pacijenata. U travnju 2013. u Gradu Dubrovniku, koji ima 48.000 stanovnika u ambulanti hitne medicinske službe zbrinuto je 2.938 pacijenata, od kojih su samo 322 bila hitna. Od 1,5 milijuna intervencija u 2012. godini što uključuje ambulantne pacijente i izlaske na teren u Hrvatskoj čak u 67 posto slučajeva odnosno u milijun intervencija nije bila potrebna intervencija Hitne. Milijun građana je svoje medicinske poteškoće moglo riješiti u ambulantama liječnika opće/obiteljske medicine – navode u priopćenju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Procjena na liječniku

Prema procjeni liječnika koji ordinira odlučuje se je li pacijentovo stanje hitno ili nije. Ako je pacijentovo stanje nehitno, a on i dalje inzistira na liječenju, liječnik ga zapravo upozorava da će tu uslugu platiti i koliko će ga to koštati. Sličan odgovor stigao je i iz dubrovačke hitne pomoći:
– Vezano za kriterij procjene hitnoće, izvješćujemo da dežurni medicinski tim temeljem medicinskih indikacija ocjenjuje radi li se o hitnom slučaju ili ne – navodi se u odgovoru.
Inače, od ‘nameta’ su oslobođene trudnice, djeca i 100-postotni invalidi koji imaju zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj, bez obzira jesu li hitni ili nehitni slučajevi.

Zašto je uopće stigao cjenik?

– Velik broj nehitnih pacijenata usporava brzinu reakcije hitne te time dovodi u opasnost živote ljudi koji imaju infarkt ili neko drugo stvarno hitno stanje. Na primjer, u ambulanti hitne obrađuje se pacijent koji ima temperaturu 37,5 koja traje sat vremena, a za to vrijeme mora čekati pacijent koji ima sumnju na infarkt srca. Niti jednom nehitnom pacijentu koji je pregledan pregled se ne naplaćuje, već ga se uputi o daljnjem postupanju gdje pacijent može odabrati odlazak obiteljskom liječniku ili će mu se usluga naplatiti. Zdravstvene ustanove imaju pravo imati cjenik usluga, pa ih do sada ima četrnaest Županijskih zavoda za hitnu medicinu kako bi se njihov rad mogao vrednovati – smatraju iz Zavoda.
No, teško je objasniti građanima kako će odsad, eto, morati imati uz sebe popriličnu svotu novca, ako im se slučajno (kao da je moguće namjerno) nešto loše dogodi.

Dubrovački cjenik
– Prvi pregled liječnika 300 kuna;
– kontrolni pregled liječnika 200 kuna;
– konzultacija 200 kuna;
– prvi pregled u kućnoj posjeti liječnika 400 kuna;
– snimanje EKG-a i analiza 150 kuna;
– pisanje (Rp, Uputnica i dr.) 50 kuna;
– opskrba veće rane uz lokalnu anesteziju i šivanje 300 kuna;
– vađenje stranog tijela iz oka, uha, nosa ili drugih otvora 200 kuna;
– previjanje rane (veće) 150 kuna;
– vađenje konca 150 kuna;
– imobilizacija (samo postavljanje) 200 kuna;
– tretman opekline II stupnja više od 20 posto površine tijela 250 kuna;
– injekcija s.c. 50 kuna, injekcija i.m 100 kuna, injekcija i.v. 150 kuna;
– infuzija 200 kuna;
– cijepljenje cjepivom (bez cijene cijepiva) 50 kuna;
– antišok terapija (kompletna) 500 kuna;
– defibrilacija (po učinjenom udaru) 150 kuna;
– postupci oživljavanja 1000 kuna;
– intubacija 500 kuna;
– ispiranje uha 150 kuna;
– davanje kisika na masku + cijena 02/l 50 kuna;
– jednokratna kateterizacija 300 kuna;
– dežurstvo tima T1 HMP 1500 kuna + 30kn/km;
– dežurstvo tima T2 HMP 1000 kuna + 30kn/km.

Pročitajte još

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist