Koronavirus u Hrvatskoj

ODLUKA EU KOMISIJE Potvrde o preboljenu od danas se izdaju i na temelju brzih antigenskih testova

ODLUKA EU KOMISIJE Potvrde o preboljenu od danas se izdaju i na temelju brzih antigenskih testova

Europska komisija je donijela u utorak odluku koja će omogućiti državama članicama da izdaju digitalne covid potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova, piše Poslovni.

-Od danas nova pravila omogućavaju državama članica da izdaju potvrde o preboljenju covida-19 na temelju rezultata brzih antigenskih testova – objavila je Komisija nakon što je usvojila delegirani akt s novim pravilima o covid potvrdama.

Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa. Kako bi se osigurala pouzdanost i točnost potvrda, korišteni testovi moraju biti na zajedničkom popisu EU-a brzih antigenskih testova, a testiranja trebaju obaviti profesionalni zdravstveni djelatnici.

-Kako bi se omogućilo lakše putovanje, posebice građana koji su zaraženi varijantom omikron, države članice će moći izdavati potvrde o preboljenju na temelju rezultata visokokvalitetnih antigenskih testova – izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides je izjavila da su brzi antigenski testovi stavljeni na zajednički popis EU-a na temelju neovisnih i kvalitetnih istraživanja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist