HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

Od ponoći se otkazuju sva javna okupljanja, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, salona, teretana…

Od ponoći se otkazuju sva javna okupljanja, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, salona, teretana...

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite ove srijede kako je Sabor bez rasprave usvojio Zakon o civilnoj zaštiti kojim je dana veća ovlast Stožeru vezano za donošenje odluka i uputa. Stožer je tako donio odluku koja od ponoći stupa na snagu, a riječ je o obustavi rada pojedinih trgovina, ugostiteljskih objekata i sličnih ustanova.

-Pripremili smo odluku prema kojoj ćemo u Hrvatskoj otkazati sve javne događaje i okupljanja, obustaviti se rad za sve uslužne i djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice poput muzeja, kazališta, disco klubova, knjižnica. Obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak usluga pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Također će se obustaviti rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima, ljekarni, benzinskih crpki, ljekarni, kioska, specijaliziranih trgovina za ortopedska pomagala, trgovina koje prodaju hranu za životinje. Trgovci su dužni osigurati da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve, a jasne upute će biti duži staviti na sve ulaze u trgovine i ostala prodajna mjesta. Također obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s osobama poput frizerskih salona, brijačnica, salona za masažu. Obustavit će se rad teretana, fitness i rekreacijskih centara, sva sportska natjecanja i treninzi, održavanje izložbi, revija sajmova, rad plesnih škola, vjerska okupljanja. U objektima koji će raditi u ovih 30 dana, treba se organizirati rad da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika. Redovito se moraju provjetravati prostorije, provoditi mjere pojačane higijene, osiguravati punktove s dezinfekcijskim sredstvima. Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće gdje je to moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja van države i zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima s akutnim bolestima – rekao je ministar Božinović.

Ministar Božinović najavio je i kako je u pripremi odluka koja se odnosi na privremenu zabranu kretanja osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

-Tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a. Omogućit će se povratak u matične države i državljanima članica EU. Što se tiče ulaska u RH, osobe iz tih zemalja moći će ući u iznimnim slučajevima koje će potvrđivati čelnik ministarstva a na preporuku HZJZ-a. Što se tiče izuzetaka, oni će se odnositi na zdravstvene djelatnike, stručnjake za rad sa starijima, prekograničnim radnicima, na prijevoznike roba i drugog prometnog osoblja, diplomate, policijske službenike u obavljanju zadataka, međunarodno-vojno osoblje, putnike u tranzitu – rekao je ministar Božinović te je dodao kako i ta odluka stupa na snagu od ponoći te da će sve ove mjere biti na snazi 30 dana.

DOPUNA:

Trgovine ne bi trebale raditi skraćeno. Pošte i banke su se već po svim informacijama i izvješćima dobro organizirale te nema razloga da ništa od toga stane – rekao je ministar Božinović.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist