HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ ‘Glavu gore. Ovo je prilika da pokažemo da smo zreli i odgovorni pojedinci’

milanovic sdp 210516 28

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se ove srijede navečer hrvatskoj javnosti vezano za situaciju s pandemijom koronavirusa i donesenih mjera.

-Danas sam potpisao odluku o davanju većih ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Molim vas da se odluka stožera pridržavamo jer u ovoj krizi u kojoj se nalazimo država može i radi za nas određene stvari. Radi puno i po meni radi dobro. Međutim, osobna odgovornost svakog pojedinca, pridržavanje određenih pravila činit će razliku između uspjeha i neuspjeha te duljine trajanja ove krize, ali ne nužno između života i smrti. Kriza nije tolika, međutim, to je za to jer smo joj od početka pristupili relativno ozbiljno i što ni u jednom trenutku nismo podlegli teškim osjećajima, a kamoli panici. Dva mjeseca nakon što je ova nesretna priča oko pandemije počela, znamo bolje – rekao je predsjednik Milanović podsjetivši kako ova bolest pogađa one starije i bolesnije među nama. Naglasio je kako je naš zadatak učiniti sve da bismo zaštitili svoje majke i očeve, bake i djedove.

-To ćemo napraviti tako što ćemo raditi ono što nam liječnici savjetuju da činimo. Mi nismo u ratu, ali jesmo u izazovu. U krizi smo koja će proći kroz koji mjesec, no posljedice, one ekonomske, će ostati. Pitanje je u kojem trenutku ćemo moći otvoriti granice. Ova kriza će završiti sa štetom, ali i lekcijom – naglasio je Milanović.

-Ohrabruje me što radimo manje-više sve zemlje koje nas okružuju, bogatije zemlje u EU pa se i tamo potkradaju pogreške. Tome nismo podlegli. Ovlasti mi ne daju da se bavim nekim stvarima, ali moja ljudska obveza je da se obratim i kažem što bi se još moglo učiniti. Gospodarske posljedice dugo će ostati. Vladine mjere su privremene. One će se vjerojatno mijenjati. Situacija će nas tjerati na neke mjere, ukazivati nam put. Radimo stvari koje rade i neke druge zemlje. Ovo je prilika da pokažemo da smo zreli ljudi, da smo odgovorni pojedinci. Ovo je prilika da kažemo hvala liječnicima, sestrama. Nema jedinstvenih pravila o brojevima testova, držim da je ovaj sustav u Hrvatskoj solidan – rekao je predsjednik zaključivši svoje obraćanje s porukom ‘glavu gore’.

Pročitajte još

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist