Koronavirus u Hrvatskoj

Od ponedjeljka stižu brzi testovi na COVID-19

Od ponedjeljka stižu brzi testovi na COVID-19

Od ponedjeljka se u Hrvatskoj kreće s novim testovima na koronavirus. Rijče je o antigenskim testovima, koji vrijede samo za osobe sa simptomima, a testirat će se, donosi Dnevnik Nove TV, preko uputnice ili privatno uz plaćanje.
-Oni su pouzdani kod pozitivnih, ali nisu testovi koji bi mogli reći da se ne radi o Covidu kod onih bolesnika koji ispadnu negativni, ako postoji izrazita sumnja onda ih morate potvrditi PCR-om – rekla je za Novu TV Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je situaciju s novim testom na koronu te otkrio kako će se odlučiti koga će se od ljudi sa simptomima podvrgnuti baš antigenskom testu.
-Ti brzi testovi su sada dosegnuli jedan stupanj razvoja, relativno smo ih dobro istražili, znamo njihove prednosti i mane. Ako je netko stvarno pozitivan, onda je sigurno pozitivan i na zlatnom standardu – PCR testu. Ukoliko je netko negativan na brzom antigenskom testu onda ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan, nego ako ima simptome, onda ponavljamo test na PCR-u. PCR je još uvijek zlatni standard i negativni rezultat ćemo provjeravati. Prioritet su nam osobe koji imaju simptome i zapravo ćemo njih testirati na brzim antigenskim testovima i to će nam značajno pomoći u brzini provođenja testova i većem obuhvatu populacije – rekao je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist