Koronavirus u Hrvatskoj

Od ponedjeljka stižu brzi testovi na COVID-19

Od ponedjeljka se u Hrvatskoj kreće s novim testovima na koronavirus. Rijče je o antigenskim testovima, koji vrijede samo za osobe sa simptomima, a testirat će se, donosi Dnevnik Nove TV, preko uputnice ili privatno uz plaćanje.
-Oni su pouzdani kod pozitivnih, ali nisu testovi koji bi mogli reći da se ne radi o Covidu kod onih bolesnika koji ispadnu negativni, ako postoji izrazita sumnja onda ih morate potvrditi PCR-om – rekla je za Novu TV Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je situaciju s novim testom na koronu te otkrio kako će se odlučiti koga će se od ljudi sa simptomima podvrgnuti baš antigenskom testu.
-Ti brzi testovi su sada dosegnuli jedan stupanj razvoja, relativno smo ih dobro istražili, znamo njihove prednosti i mane. Ako je netko stvarno pozitivan, onda je sigurno pozitivan i na zlatnom standardu – PCR testu. Ukoliko je netko negativan na brzom antigenskom testu onda ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan, nego ako ima simptome, onda ponavljamo test na PCR-u. PCR je još uvijek zlatni standard i negativni rezultat ćemo provjeravati. Prioritet su nam osobe koji imaju simptome i zapravo ćemo njih testirati na brzim antigenskim testovima i to će nam značajno pomoći u brzini provođenja testova i većem obuhvatu populacije – rekao je Capak.

Pročitajte još

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Cijepljenje iduću srijedu u Studentskom domu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija