Koronavirus u Hrvatskoj

OD PONEDJELJKA Ljekarne će raditi u skraćenom radnom vremenu

OD PONEDJELJKA Ljekarne će raditi u skraćenom radnom vremenu

Sukladno odluci Nacionalnog kriznog stožera Republike Hrvatske i Kriznog stožera Ministarstva, za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa ljekarne od ponedjeljka 23. ožujka do daljnjeg rade u skraćenom radnom vremenu od 8 do 17 sati. Ova odluka se odnosi na sve ljekarne na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, izuzev dežurnih ljekarni.

Radno vrijeme ljekarni za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa se mijenja na sljedeći način: za ljekarne koje rade od 7 do 20 sati, skraćeno radno vrijeme je od 8 do 17 sati; za ljekarne koje rade u smjenama i prate rad liječnika obiteljske medicine, skraćeno radno vrijeme je od 8 do 17 sati; za ljekarne koje rade u jednoj smjeni od 8 do 16 sati, skraćeno radno vrijeme je od 8 do 14 sati; za ljekarne koje rade u vremenu drugačije organiziranom od gore navedenog, skraćeno radno vrijeme je od 8 do 17 sati; za ljekarne koje rade subotom, skraćeno radno vrijeme subotom je od 9 do 12 sati.

Ljekarne koje prema ranijim rješenjima koje im je dostavilo Ministarstvo zdravstva ne rade subotom, nisu obavezne raditi subotom, a ljekarne koje čekaju dopuštenje HZZO-a i Ministarstva zdravstva o oslobođenju organizacije rada subotom, također nisu obavezne raditi subotom.

Prema naputku Kriznog stožera važno je organizirati rad u timovima.

-Ovaj naputak vrijedi za sve zdravstvene radnike uključujući i djelatnike ljekarni. Iako zbog specifičnosti organizacije rada ljekarni nije moguće u potpunosti pratiti i primjenjivati preporuke epidemiologa, izuzetno je važno rad u ljekarnama organizirati tako da se definiraju fiksni timovi koji međusobno neće dolaziti u kontakt. Rad u fiksnim timovima podrazumijeva izbjegavanje promjena i zamjena članova timova osim u slučaju samoizolacije pojedinog člana ili bolovanja – istaknuli su iz Hrvatske ljekarničke komore.

Hrvatska ljekarnička komora je pripremila tri prijedloga koje ljekarne mogu uvažiti i primijeniti, ovisno o tome koji im prijedlog u ovoj situaciji najviše odgovara.

-Nakon organizacije dva ljekarnička tima (tim A i tim B), prijedlog rada u timovima je slijedeći: Rad tima A traje 14 kalendarskih dana. Nakon toga u ljekarnu dolaze raditi djelatnici B tima koji također rade 14 dana. Rad tima A traje 7 kalendarskih dana. Nakon toga u ljekarnu dolaze raditi djelatnici tima B koji također rade 7 dana. Ako mislite da ne možete izdržati ritam rada u trajanju od 7 ili 14 dana, rad možete organizirati na način da se timovi izmjenjuju svaki dan, svaka dva ili svaka tri dana. Ukoliko ste, ovisno o broju ljekarnika i opsegu posla, u mogućnosti organizirati veći broj timova za pružanje ljekarničke zdravstvene zaštite, budite slobodni tako postupiti. Pri tome uzmite u obzir da bude zadovoljen osnovni cilj nove organizacije rada ljekarni: maksimalno osigurati pružanje ljekarničke zdravstvene stanovništvu na način da se zaštiti ljekarnike od zaraze i spriječi zatvaranja ljekarni – istaknuto je. Izuzetno je važno da svaki tim nakon završetka posla provjetri ljekarnu, dezinficira radni prostor i tako omogući siguran rad timu koji dolazi raditi sljedeći dan ili tjedan.

-Važno je da ljekarnici ostanu zdravi do kraja epidemije COVID-19 virusa i da ostanu na usluzi građanima Hrvatske. Tu smo na raspolaganju za sve vas koji držite prvu crtu! Čuvajte se – ističe Ana Soldo ispred Kriznog stožere Hrvatske ljekarničke komore.

Izvor: Hrvatska ljekarnička komora

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist