Koronavirus u Hrvatskoj

Obustavljen vam je rad dulje od 14 dana? Automatski dobivate potporu od četiri tisuće kuna

Obustavljen vam je rad dulje od 14 dana? Automatski dobivate potporu od četiri tisuće kuna

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ažurirane su i potvrđene mjere za pomoć poduzetnicima. Dio je to paketa namijenjenog najugroženijim gospodarstvenicima čiji je rad obustavljen ili je ograničen. Dosad je za mjere očuvanja radnih mjera i skraćenog radnog vremena izdvojeno 7,6 milijardi kuna prema 107.000 poduzeća, čime je zadržano 630.000 radnih mjesta, a na tržištu rada nije zabilježen značajan rast broja nezaposlenih što potvrđuje da mjere daju rezultat.

Prva mjera koja je ažurirana ona je za očuvanje radnih mjesta koju sada mogu koristiti i oni sektori koji ovise o poduzećima čiji je rad obustavljen. Iznos potpore do 4.000 kuna po radniku stupnjevat će se, kao i do sada, u odnosu na pad prihoda – od 40 do 100 posto. Uz to, svi kojima je rad obustavljen dulje od 14 dana, automatski dobivaju potporu od 4.000 kuna po radnom mjestu.

Poslodavci i dalje mogu koristiti mjeru skraćenog radnog vremena, neovisno o djelatnosti kojom se bave. Po pitanju mjere pokrića dijela ili svih fiksnih troškova, odnosi se na one kojima je rad obustavljen do 21. prosinca. Za ostvarivanje ove mjere poduzetnici trebaju imati pad prihoda od 60 posto i više u odnosu na isto razdoblje (prosinac) prošle godine. Sve uvjete za korištenje ove mjere propisat će Porezna uprava.

Treća mjera su COVID krediti preko HAMAG-BICRO -a u iznosu od 1,3 milijarde kuna, za likvidnost poduzeća.
Ukupna vrijednost novog paketa mjera je 2,1 milijardu kuna, a donesene su s rokom do 21. prosinca te će se, sukladno razvoju epidemiološke situacije, mijenjati kako bi se očuvala radna mjera i poslovna aktivnost poduzetnika. Pokrivanjem fiksnih troškova poslovanja, dijela plaće radnicima i povoljnim kreditima za likvidnost sveobuhvatno se pomaže svima onima koji ne mogu raditi ili im je rad trenutno ograničen.

Izvor: Facebook/Vlada RH

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist