Koronavirus u Hrvatskoj

IZGLASANO U SABORU Ako ne nosite masku, prijeti vam kazna od 500 kuna

IZGLASANO U SABORU Ako ne nosite masku, prijeti vam kazna od 500 kuna

Zastupnici u Hrvatskom saboru izglasali su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojim su predviđene kazne za kršenje propisanih epidemioloških mjera. Za izmjene je glasovalo 76 zastupnika, dok je njih 53 bilo protiv.
Zakon tako, donosi RTL, propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događanja i okupljanja. Za fizičku osobu koja nepravilno nosi masku za lice ili medicinsku masku kazna iznosi 500 kuna.
Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10 tisuća kuna.
Mjere će provoditi policija, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.
Naplata kazni usklađena je s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.
Prema prekršiteljima će se prvo ići upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome – prema njemu se mogu primijeniti prekršajne odredbe. Izmjenama tog zakona policija nije dobila nove ovlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ustvrdivši da nitko nikome neće upadati u stan s obzirom na to da je dom Ustavom zaštićena kategorija.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist