Koronavirus u Hrvatskoj

NOVOST ZA TERETNA VOZILA Pavličević o produljenju mjera Nacionalog stožera

stozer cz dnz pavlicevic10

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević komentirao je nove odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Od donesenih pet, Pavličević je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ pojasnio tri, obzirom na brojne upite građana.

-S obzirom da su jučer donesene odluke kojima su produljene već prethodne odluke, odnosno odluke o dopunama odluka koje su već donesene uglavnom 19. ožujka, dio njih je na snazi do početka svibnja, a dio je na 30 dana do 18. svibnja. Osvrnut ću se na tri odluke. To je Odluka o dopuni odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti, održavanja kulturnih i sportskih događaja. Ona je donesena na rok do 4. svibnja. To je nešto kraći rok od ostalih odluka – rekao je Pavličević i komentirao drugu odluku o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska prekograničnih prijelaza RH. Riječ je o odluci koja je donesena 19. ožujka i produljena je do 18. svibnja.
-Od nje su izuzeti svi hrvatski državljani koji se vraćaju u domovinu kao i državljani EU, Schengenskog prostora i pridruženih članica koji borave u RH i žele se vratiti u svoju domovinu. Tu su još i zdravstveni djelatnici, djelatnici međunarodnih organizacija i drugi koji se žele vratiti u svoje zemlje – naglasio je Pavličević. Treća odluka je Odluka o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila.
-Ovo je zbunilo građane, posebno domaće prijevoznike teretnih vozila. Naime, ovdje se radi o graničnom prijelazu Nova sela koji je jedini na našem području određen za tranzit preko teritorija RH. Jedina novost je da takva vozila neće pratiti policijski službenici što je dosad bio slučaj kad su oni u konvojima tranizitirali preko RH (uz policijsku pratnju). To ne znači da se nesmetano mogu kretati preko teritorija RH. Njima će se dijeliti određeni letci na ulazu u Hrvatsku. Oni se mogu kretati isključivo autoputem i na letku su naznačena odmorišta, odnosno benzinske postaje na kojima se mogu zaustaviti. Što se tiče drugog prijevoza roba u susjedne zemlje, može prelaziti preko svih graničnih prijelaza na području ove županije i RH – istaknuo je.

Ova odluka se također primjenjuje do 18. svibnja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist