Koronavirus u Hrvatskoj

[UŽIVO] U županiji ukupno 110 oboljelih od koronavirusa, jedna osoba preminula

stozer cz dnz038

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i ove nedjelje donio je najnovije informacije o stanju s koronavirusom u županiji. Podsjetimo, prema posljednjem službenom izvješću stožera evidentirano je šest novooboljelih, od čega ih je četvero djelatnici Centra Josipovac. U veečrnjim satima subote doznalo se za još tri slučaja na području grada Metkovića.

– Imamo nažalost još jednu umrlu osobu zaraženu koronavirusom. Izražavam najdublju sućut obitelji preminule osobe. To su tužni ishodi na koje moramo računati u ovoj situaciji, posebno jer je ušao u dva nova doma za starije osobe i time se povećava vjerojatnost da neki naši sugrađani starije dobi i bolesni ne mogu pobijediti u ovoj borbi s koronavirusom. Trenutno imamo 110 osoba pozitivnih osoba. Tu pribrajamo 4 zaražena, većina je iz Doline Neretve. Kao što smo već obavijestili, zaposlenici koji su trebali raditi u Domu za starije u Metkoviću i u Josipovcu su testirani i neće raditi. To je dovoljno da se zaštiti preostalo osoblje i korisnici domova. Tesitrani su svi zaposlenici i korisnici oba doma. To sve pokazuje da je situacija ozbiljna kao dosad i moramo poštivati sve propisane mjere. Da nije slučajeva s domovima, imali bismo redovnu situaciju. Širenje u domovima je velika opasnost jer se radi o bolesnoj populaciji – rekao je župan Nikola Dobroslavić i naglasio svima da ostanu doma.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je da je ukupno do danas iz OB Dubrovnik upućeno 1306 uzoraka prema Zagrebu, trenutno očekujemo nalaze za 107 uzoraka.

– Hospitalizirano je 29 osoba. U protekla 24 sata imamo dvije osobe koje su izliječene. Ukupno je 15 osoba izliječeno u DNŽ – istaknuo je.

Preminuli pacijent je 83-godišnjak iz doma za starije u Pločama.

– Trenutno je u OB hospitalizirano 19 pacijenata na Odjelu za zarazne bolesti. Osam pacijenata je u Studentskom domu. Dvoje se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja. Od to dvoje pacijenata, jedna je ženska 93-godišnja osoba dosta teškog stanja, također iz doma u Pločama koja je jutros intubirana. Dakle, u ovom trenutku govorimo o jednoj intubiranoj osobi. Jedan pacijent se još uvijek nalazi u respiracijskom centru u KBC Split, u Križinama. Nemamo, osim jučer evidentiranog kolege koji je pozitivan na COVID-19, druge djelatnike OB Dubrovnik koji su u samoizolaciji. Također, jedan naš kolega se može vratiti na posao nakon mjesec dana samoizolacije prema nalazima. Bolnica normalno funkcionira. Rade se planirani operativni zahvati prema preporuci Nacionalnog stožera za zdravstvo RH – rekao je Bekić.

– Od jučer, pozitivne su četiri osobe, dvije osobe su iz Doma za starije iz Metkovića, jedna medicinska sestra iz Opuzena te jedna pacijentica iz Metkovića. Dvije djelatnice iz Metkovića testirane su prije ulaska u smjenu. Radile su zadnji dan 5. travnja i nisu bile u kontaktu sa štićenicima. Tijekom dana će biti gotovi nalazi svih zaposlenika i štićenika Josipovca i doma u Metkoviću – iznio je ravnatelj ZZJZ DNŽ dr. Mato Lakić.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da se čeka na rezultate testova štićenika doma za starije u Metkoviću te će tek po njihovom dolasku biti poznato jesu li zaražeen doista bile izvan kontakta s njima. Cebalo je komentirao da se komuniciralo s epidemiološkom službom te da mu nije jasan Fb status gradonačelnika Mettkovića koji je iznio u javnost da one ipak jesu bile u kontaktu s korisnicima doma.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naglasio je kako je 513 osoba u samoizolaciji. ‘Nismo zabilježili kršenje mjere samoizolacije’, poručio je.

Cebalo je naglasio da se svi samohrani roditelji koji svoju djecu inače ostavljaju na boravku u Josipovcu mogu obratiti Stožeru.

Najnovije informacije pratite na DuListu ili putem naše Facebook stranice.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist