Kultura

NOVI KATALOG DUBROVAČKIH MUZEJA Povijesne ‘ure’ Dubrovnika

NOVI KATALOG DUBROVAČKIH MUZEJA Povijesne 'ure' Dubrovnika

‘Satovi iz Zbirke varije Kulturno-povijesnog muzeja’ novo je izdanje kataloga zbirki Dubrovačkih muzeja, čija je autorica Vedrana Gjukić-Bender.

Katalog je sastavljen u nekoliko zanimljivih poglavlja, a u prvom dijelu donose se zanimljivosti o prvom javnom satu u Dubrovniku, te o urarima koji su djelovali u Dubrovniku sve od 14. stoljeća do danas. Na kraju se opisuje interesantna zbirka satova Dubrovačkih muzeja.
– Zbirka satova Kulturno-povijesnog muzeja stvarana je godinama, u početku neplanski i sporadično, a poslije i planiranim otkupom čime je postala respektabilna kolekcija od preko šezdeset primjeraka – istaknula je autorica kataloga.
U zbirci se može naći i rijetki primjerak džepne ure iz 17. stoljeća i jedinstvenog tabernakla – noćnog sata iz istog vremena, pa sve do ura iz 19 i 20. stoljeća.

U zbirci se čuva i vrijedan portalni sat nastao 1809. godine, prema narudžbi francuskog maršala Marmonta koji je sat darovao dubrovačkom plemiću – posljednjem dubrovačkom knezu i prisnom prijatelju Sabu Đurđeviću (Giorgiju).
Satovi u ovoj zbirci potječu sa šireg dubrovačkog područja, a nastali su u radionicama i tvornicama diljem Europe, pa i Amerike. Oni svjedoče o ukusu, modi i načinu življenja Dubrovčana, s razvijenim osjećajem za lijepo, ali i za vrijednost i praktičnost. Imati jedan vrijedan primjerak sata u drevno doba bilo je tada i pitanje prestiža, a činjenica da su u ostavštinama ponekih dubrovačkih obitelji zabilježene i neispravne ure, govori o znatnoj materijalnoj vrijednosti tih predmeta, koji su od ondašnjih uporabnih predmeta danas pohranjeni u muzeju postali kulturna baština.

Ovaj dvojezični katalog opremljen sa 113 ilustracija u boji, dostupan je u muzejskoj prodavaonici Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru po cijeni od 139 kuna.

 

Pročitajte još

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist

[FOTO] IZLOŽBA ‘SNOVITI GRAD’ Spomen počasnom građaninu Dubrovnika, sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

[FOTO] NAGRADA HAZU Mari Marić priznanje za monografiju o Lokrumu

Dulist