Koronavirus u Hrvatskoj

NOVE MJERE Zabrana javnih okupljanja iznad 50 ljudi, na svadbama 30 uzvanika, nema prodaje alkohola nakon ponoći

NOVE MJERE Zabrana javnih okupljanja iznad 50 ljudi, na svadbama 30 uzvanika, nema prodaje alkohola nakon ponoći

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je ove nedjelje nove, strože mjere za borbu protiv koronavirusa koje na snagu stupaju ovog ponedjeljka.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dao je pregled trenutne epidemiološke situacije.

-Imamo milijun i 155 tisuća oboljelih u svijetu. U Hrvatskoj imamo porast oboljelih kroz protekli tjedan. Trenutno je 11 444 aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, 28 187 osoba je u samoizolaciji. Hrvatska nije otok ni po jednom od ovih pitanja. Neke od susjednih zemalja imaju i puno goru situaciju. U čitavoj Europi i svijetu raste broj novooboljelih. Stalno obaramo rekorde pa nam je incidencija u 14 dana isto velika. Mi smo na sredini ljestivce europskih zemalja po tom pitanju. Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, ali imamo brojna mikrožarišta. Zbog velikog broja novooboljelih virus se zrakasto širi – istaknuo je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je situaciju u zdravstvenom sustavu.

-Svjedočimo daljnjoj eskalaciji epidemiološke situacije. Osnovni izazov je zdravstveni sustav glede zaštite zdravlja i života ljudi i njegovo preopretećenje. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, imamo 58 bolesnika na respiratoru. Svakodnevno pratimo situaciju u KB Dubrava koja je u ovome trenutku glavni oslonac po pitanju hospitalizacije bolesnika. Odredili smo prioritete. Večeras je i sastanak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Aktivirat ćemo od ranije planove kako bismo dodatno osigurali kapacitete. Aktiviramo i Arenu. U ovom trenutku nosimo se s izazovima na adekvatan način, ali o našoj budućnosti skupa odlučujemo sami. Iako je namjera virusa zaraziti nas što više, on to ne može napraviti ako pazimo na mjere – nosimo masku, peremo ruke i pazimo na socijalnu distancu – rekao je ministar Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović predstavio je nove mjere.

-Pripremili smo odluku koja bi stupila na snagu sutra o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nove preporuke. Donosimo odredbu kojoj je propisano izbjegavanje bliskog osobnog kontakta od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara na otvorenom. Uvodi se nužna mjera zabrane održavanja svih javnih okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbenim svečanostima smije biti prisutno 30 osoba kao i na pogrebima. Na ostalim privatnim svečanostima smije prisustvovati 15 osoba. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, a svadbene svečanosti do ponoća. Svečani događaji u ugostiteljskim objektima  mogu trajati do kraja radnog vremena objekta, dakle do ponoći. Za okupljanja s više od 50 osoba potrebno je dostaviti obavijest civilnoj zaštiti. Također, obvezno je voditi evidenciju na svim događajima gdje je prisutno više od 15 ljudi. Uvodi se zabrana prodaje alkohola od ponoći do 6 sati. Obvezno je nošenje maski na otvorenom prostoru gdje nije moguće osigurati razmak od 1,5 metara. Obvezno je nošenje i maski na grobljima zbog blagdana Svi svetih i Dušnog dana – predstavio je ministar Božinović te naglasio kako se ove mjere određuju u trajanju od 14 dana nakon čega će procijeniti situaciju.

-Mjere se ne odnose na kulturne i vjerske obrede jer za njih postoje posebni protokoli koji se provode. Što se tiče radnih mjesta poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju temperaturu i respiratorne probleme. Daje se preporuka da se smanji fizički kontakt između zaposlenika, da se uvede rad od kuće, klizno radno vrijeme gdje je moguće, rad u smjenama i skupinama te da se smanji broj fizičkih sastanaka. Ako posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne samouprave postoji blaža epidemioška mjera, primjenjivat će se ova stroža koju smo danas propisali – rekao je Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist