Koronavirus u Hrvatskoj

NOVE MJERE U ŽUPANIJI Svadbe i sprovodi s 50 ljudi, bez maske nema ulaska u crkvu

NOVE MJERE U ŽUPANIJI Svadbe i sprovodi s 50 ljudi, bez maske nema ulaska u crkvu

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo izvijestio je o novim epidemiološkim mjerama koje bi, nakon što ih odobri Nacionalni stožer, trebale stupiti na snagu 31. kolovoza. Njima se, a radi održavanja relativno stabilne epidemiološke situacije te stvaranja uvjeta za nastavak turističke sezone, ograničavaju javna i privatna okupljanja. Naime, svadbene svečanosti moći će se organizirati s maksimalno 50 uzvanika, a isti broj ljudi moći će se okupiti na komemoracijama i pogrebima s tim da se sućut ožalošćenima treba izraziti bez bliskog kontakta. Kad je riječ o privatnim svečanostima i proslavama, one se mogu održavati samo u krugu obitelji i na njima ne smije biti više od 20 osoba. Ostala društvena okupljanja kao što su manifestacije, priredbe, vjerski obredi, izložbe i slično mogu se održavati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenim prostorima obvezno je nošenje zaštitinih maski te održavanje fizičkog razmaka od najmanje dva metra.

-Relativno smo zadovoljni epidemiološkom situacijom na našem području, a s otvaranjem gospodarstva i početkom turističke sezone znali smo da postoji povećani rizik od širenja bolesti – rekao je Cebalo. Dodao je kako je iskustvo drugim, ali i na našem području pokazalo kako su veća okupljanja poput svadbenih svečanosti, obiteljskih okupljanja i manifestacija, mjesta potencijalnih žarišta. Nakon sastanka s Nacionalnim stožerom početkom tjedna te sjednice županijskog stožera, rekao je Cebalo, sastali su se i s gospodarstvenicima, koji su im, dodao je, dali podršku u uvođenju ovih mjera.
-Na sjednici županijskog stožera raspravljali smo o mjerama koje su nužne za održati stabilnu situaciju, prvenstveno radi zaštite zdravlja naših sugrađana, ali i za očuvanje gospodarstva i stvaranje uvjeta za nastavak turističke sezone jer znamo da se četvrtina turističkog prometa u našoj županiji ostvari u pred i post sezoni – rekao je dalje.
Ove mjere primjenjivat će se od 31. kolovoza u trajanju od 14 dana.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist