Koronavirus u Hrvatskoj

NOVA ODLUKA O PRELASKU GRANICA U susjedne zemlje moguće otići na 12 sati i vratiti bez PCR testa

Granica RH

Stožer civilne zaštite donio je novu odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja se primjenjuje do kraja siječnja, kako prenosi Večernji list.

Odlukom se, radi zaštite pučanstva od bolesti COVID-19, privremeno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. Odluka se ne odnosi na osobe koje dolaze neposredno iz država ili regija članica Europske unije ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Popis država za koje se pri dolasku u Republiku Hrvatsku primjenjuju posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice donosit će HZJZ, a na njemu su trenutno Ujedinjeno Kraljevstvo i Južnoafrička Republika. Putnici iz tih država morat će imati negativan PCR test i ići će u karantenu na 14 dana. Postoji i mogućnost skraćivanja karantene na sedam dana ako im PCR test ispadne negativan.
Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja, primjerice BiH, Crne Gore ili Srbije imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Za boravak duži od 12 sati, potreban je negativni PCR test ne stariji od 48 sati, odnosno bit će propisivana samoizolacija do prispijeća negativnog PCR testa nakon testiranja po dolasku u Republiku Hrvatsku. To se pravilo primjenjuje i na državljane EU/EGP koji iz RH putuju u treću zemlju i tamo se ne zadrže dulje od 12 sati.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist