Zanimljivosti

Noćas pomaknite sat unatrag!

Zadnji je vikend u listopadu pa noćas, zajedno s ostatkom Europe uz izuzetak Islanda i Rusije, prelazimo na zimsko računanje vremena.

Kazaljke na satu tako ćemo pomaknuti jedan sat unatrag, odnosno s 3 na 2 sata i na taj način dobiti uru više spavanja ove nedjelje.
Zanimljivo je spomenuti kako je Island jedina europska država koja nije uvela ljetno i zimsko računanje vremena, a od ove godine joj se nakon 30 godina pridružila i Rusija. Rusi će, naime, ostati na ljetnom računanju vremena kako je odlučeno početkom godine.

– Pomicanje kazaljki na satu svako proljeće i jesen destabilizira biološki ritam čovjeka i sve se na to bunimo. A što uopće reći o kravama i drugim sirotim životinjama koje i ne razumiju pojam promjene vremena i nije im jasno zašto ih se hrani ili muze u drugo vrijeme – objasnio je u veljači ove godine odluku ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev.

A hrvatske vozače podsjećamo kako se osim pomicanja kazaljke uru unatrag prisjete i odredbe o paljenju svjetala na njihovim limenim ljubimcima i tijekom dana.

Pročitajte još

Moćni eliksir za jačanje organizma od svega nekoliko sastojaka

Dulist

Tjedan pred nama sunčan i s ugodnim temperaturama

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Kratki predah

Zvonimir Pandža

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija