Slušni aparat

Njegovo božanstvo Frank Zappa

Njegovo božanstvo Frank Zappa

Ima jedna pjesma grupe Violent Femmes koja se zove ‘Don’t Start Me on the Liquor’, a nosi apel protagonista da se pred njega, ako se boga poznaje, ne iznosi alkohol jer se neće moći kontro­lirati. Sličan je i moj odnos s glazbom Franka Zappe. Rekao bih da ga čak izbje­gavam prečesto slušati jer sam s godi­nama naučio da uranjanje u samo jedan album znači da će me tjednima malo koja druga glazba moći zaintrigirati za išta više od povremenog preslušavanja, a ono se u suštini svodi na besciljno preskakanje po pjesmama samo da bih se opet vratio Zappi. I ovaj put je tako bilo. Već sam tjedan dana skoro isklju­čivo uronjen u šaroliki i iščašeni svijet Franka Zappe, a okidač je bio trailer za dokumentarni film redatelja Alexa Win­tera (kao glumac proslavio se ulogom Billa u komičnom filmskom serijalu o Billu i Tedu i njihovim avanturama koje su ove godine doživjele reboot). Film ‘Zappa’ (Magnolia Pictures) u produkciji je proveo preko pet godina, a uz to što se bavi glazbenom karijerom jednog od najkompleksnijih glazbenika ne samo svoje generacije, narativ prati i Zappin privatni život. Gail Zappa, njegova udo­vica, majka njihovo četvero djece (Moon, Dweezil, Ahmet i Diva) i do svoje smrti u 2015. skrbnica nad čitavom ostavštinom glazbenika, redatelju Winteru otvorila je vrata nikad prije viđenog arhivskog materijala i omogućila mu da, uz odo­brenje fondacije Zappa Family Trust, film koji izlazi 27. studenog uistinu postane krunska filmska posveta ovom nepopravljivom osobenjaku i glazbe­nom vizionaru koji je iznad svega slijepo vjerovao u slobodu izražavanja i snagu kreativnosti.

Ako sam vas ovim uvodom ‘kupio’ i pomislili ste da biste baš mogli malo zaviriti u svijet Franka Zappe, odmah vam mora biti jasno da to nije tako jed­nostavan zadatak. Zappa, koji je kao 52-godišnjak ovaj svijet napustio 1993. godine, bio je neukrotive pojavno­sti s nizom interesa. Skladatelj, multi instrumentalist, gitarski virtuoz sklon zvučnim improvizacijama i prvoklasni satiričar, Zappa je prolazio kroz razli­čite faze, a ponekad su se one isprepli­tale pa je tako iza sebe ostavio radove ispunjene rock glazbom (više ili manje eksperimentalnom), ali i one na kojima se igrao s raznolikim žanrovima i sti­lovima, a koji uključuju jazz, bigban­djazz, jazz-fusion, doo-wop, klasičnu i filmsku glazbu, eksperimentalni pop i comedyrock. Između 1966. godine i prvog albuma njegovog benda The Mothers of Invention (‘Freak Out!’) i 1993., kada izlazi album klasične glazbe ‘The Yellow Shark’ (zadnji koji je izdao za života), Frank Zappa objavio je uku­pno 62 albuma. Nakon što mu je 1990. godine dijagnosticiran neoperabilni rak prostate Zappa iduće tri godine provodi strastveno skladajući i snimajući, poku­šavajući završiti niz započetih projekata, a zahvaljujući obiteljskoj zakladi broj izdanja do danas se udvostručio i njegov diskografski opus tako broji 116 izdanja, od kojih je dobar dio onaj opširnijih for­mata i trajanja. Još ste tu? Dobro, onda idemo na posao.

Njegovo božanstvo Frank Zappa

Bez premca najbolja početna točka za ulazak u tako opsežnu diskografiju su tri ploče koje je Zappa samostalno ili s The Mothers snimio u prvoj polovici 70-ih. Koncizni rock albumi ‘Over-Nite Sensation’ (1973.), ‘Apostrophe’ (1974.) i ‘One Size Fits All’ (1975.) spadaju u red njegovih najmanje zahtjevnih izdanja, a donose pregršt fan favorita i pjesama koje su činile okosnicu live nastupa poput ‘Montana’, ‘Dirty Love’, ‘Dinah- Moe Humm’, ‘Cosmik Debris’, ‘Don’t Eat the Yellow Snow’, ‘San Ber’dino’ i ‘IncaRoads’. Kad ste već tu svakako pro­vjerite jazzerski intonirani ‘Hot Rats’ iz 1969., koji krije instrumentalni dragulj ‘Peaches En Regalia’, a ako ste apsorbi­rali ove albume i svidjelo vam se to što ste čuli, skočite na prijelaz 70-ih u 80-te kada Zappa izdaje svoje komercijalno najuspješnije ploče, redom dvostruke i trostruke. Album ‘Sheik Yerbouti’ iz 1979. pretežno je snimljen uživo i donosi radij­ski hit ‘Bobby Brown (Goes Down)’, a još iste godine prati ga trodijelna rock opera ‘Joe’s Garage’. Live album s novim mate­rijalom ‘Tinsel Town Rebellion’ i dvo­struki ‘You Are What You Is’ također se kreću u okvirima hard, prog i comedyro­cka i kao što je slučaj kod većine njego­vog opusa traže posvećenost, ali su isto­vremeno i vrlo prijemčivi. Treći korak za ulazak u univerzum Franka Zappe neka vam budu live albumi ‘Zappa in New York’ i ‘You Can’t Do That on Stage Anymore, Vol. 2’ ili serijal ‘Shut Up ‘n Play Yer Guitar’ sastavljen samo od gitar­skih solo dionica. Ugodno slušanje želim.

Foto: www.zappa.com, www.thezappamovie.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić