Slušni aparat

Njegovo božanstvo Frank Zappa

Ima jedna pjesma grupe Violent Femmes koja se zove ‘Don’t Start Me on the Liquor’, a nosi apel protagonista da se pred njega, ako se boga poznaje, ne iznosi alkohol jer se neće moći kontro­lirati. Sličan je i moj odnos s glazbom Franka Zappe. Rekao bih da ga čak izbje­gavam prečesto slušati jer sam s godi­nama naučio da uranjanje u samo jedan album znači da će me tjednima malo koja druga glazba moći zaintrigirati za išta više od povremenog preslušavanja, a ono se u suštini svodi na besciljno preskakanje po pjesmama samo da bih se opet vratio Zappi. I ovaj put je tako bilo. Već sam tjedan dana skoro isklju­čivo uronjen u šaroliki i iščašeni svijet Franka Zappe, a okidač je bio trailer za dokumentarni film redatelja Alexa Win­tera (kao glumac proslavio se ulogom Billa u komičnom filmskom serijalu o Billu i Tedu i njihovim avanturama koje su ove godine doživjele reboot). Film ‘Zappa’ (Magnolia Pictures) u produkciji je proveo preko pet godina, a uz to što se bavi glazbenom karijerom jednog od najkompleksnijih glazbenika ne samo svoje generacije, narativ prati i Zappin privatni život. Gail Zappa, njegova udo­vica, majka njihovo četvero djece (Moon, Dweezil, Ahmet i Diva) i do svoje smrti u 2015. skrbnica nad čitavom ostavštinom glazbenika, redatelju Winteru otvorila je vrata nikad prije viđenog arhivskog materijala i omogućila mu da, uz odo­brenje fondacije Zappa Family Trust, film koji izlazi 27. studenog uistinu postane krunska filmska posveta ovom nepopravljivom osobenjaku i glazbe­nom vizionaru koji je iznad svega slijepo vjerovao u slobodu izražavanja i snagu kreativnosti.

Ako sam vas ovim uvodom ‘kupio’ i pomislili ste da biste baš mogli malo zaviriti u svijet Franka Zappe, odmah vam mora biti jasno da to nije tako jed­nostavan zadatak. Zappa, koji je kao 52-godišnjak ovaj svijet napustio 1993. godine, bio je neukrotive pojavno­sti s nizom interesa. Skladatelj, multi instrumentalist, gitarski virtuoz sklon zvučnim improvizacijama i prvoklasni satiričar, Zappa je prolazio kroz razli­čite faze, a ponekad su se one isprepli­tale pa je tako iza sebe ostavio radove ispunjene rock glazbom (više ili manje eksperimentalnom), ali i one na kojima se igrao s raznolikim žanrovima i sti­lovima, a koji uključuju jazz, bigban­djazz, jazz-fusion, doo-wop, klasičnu i filmsku glazbu, eksperimentalni pop i comedyrock. Između 1966. godine i prvog albuma njegovog benda The Mothers of Invention (‘Freak Out!’) i 1993., kada izlazi album klasične glazbe ‘The Yellow Shark’ (zadnji koji je izdao za života), Frank Zappa objavio je uku­pno 62 albuma. Nakon što mu je 1990. godine dijagnosticiran neoperabilni rak prostate Zappa iduće tri godine provodi strastveno skladajući i snimajući, poku­šavajući završiti niz započetih projekata, a zahvaljujući obiteljskoj zakladi broj izdanja do danas se udvostručio i njegov diskografski opus tako broji 116 izdanja, od kojih je dobar dio onaj opširnijih for­mata i trajanja. Još ste tu? Dobro, onda idemo na posao.

Bez premca najbolja početna točka za ulazak u tako opsežnu diskografiju su tri ploče koje je Zappa samostalno ili s The Mothers snimio u prvoj polovici 70-ih. Koncizni rock albumi ‘Over-Nite Sensation’ (1973.), ‘Apostrophe’ (1974.) i ‘One Size Fits All’ (1975.) spadaju u red njegovih najmanje zahtjevnih izdanja, a donose pregršt fan favorita i pjesama koje su činile okosnicu live nastupa poput ‘Montana’, ‘Dirty Love’, ‘Dinah- Moe Humm’, ‘Cosmik Debris’, ‘Don’t Eat the Yellow Snow’, ‘San Ber’dino’ i ‘IncaRoads’. Kad ste već tu svakako pro­vjerite jazzerski intonirani ‘Hot Rats’ iz 1969., koji krije instrumentalni dragulj ‘Peaches En Regalia’, a ako ste apsorbi­rali ove albume i svidjelo vam se to što ste čuli, skočite na prijelaz 70-ih u 80-te kada Zappa izdaje svoje komercijalno najuspješnije ploče, redom dvostruke i trostruke. Album ‘Sheik Yerbouti’ iz 1979. pretežno je snimljen uživo i donosi radij­ski hit ‘Bobby Brown (Goes Down)’, a još iste godine prati ga trodijelna rock opera ‘Joe’s Garage’. Live album s novim mate­rijalom ‘Tinsel Town Rebellion’ i dvo­struki ‘You Are What You Is’ također se kreću u okvirima hard, prog i comedyro­cka i kao što je slučaj kod većine njego­vog opusa traže posvećenost, ali su isto­vremeno i vrlo prijemčivi. Treći korak za ulazak u univerzum Franka Zappe neka vam budu live albumi ‘Zappa in New York’ i ‘You Can’t Do That on Stage Anymore, Vol. 2’ ili serijal ‘Shut Up ‘n Play Yer Guitar’ sastavljen samo od gitar­skih solo dionica. Ugodno slušanje želim.

Foto: www.zappa.com, www.thezappamovie.com

Pročitajte još

Sretan šezdeseti, Henry!

Ivan Jelčić

Analogni album za digitalne nerdove

Petar Ipšić

Pero je moćnije od mača

Ivan Jelčić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija