Aktualno

“Nema viška policajaca nego manjka!”

"Nema viška policajaca nego manjka!"

U Ministarstvu unutarnjih poslova nema viška policijskih službenika, Naprotiv, čak ih i nedostaje i to osobito u deficitarnim policijskim upravama poput PU dubrovačko-neretvanske, istarske i zagrebačke,

a da ne spominjemo policijske službenike koji su potrebni za pokrivanje granice po schengenskim kriterijima – naveo je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. Jagić je, naime, reagira, na najave o višku od čak 20 tisuća zaposlenika u javnim i državnim službama, u što spada i policija.

– U medijima se spominje da bi Vlada RH zaposlene u javnim i državnim službama stimulirala na odlazak u mirovinu s otpremninama za dokup staža (koje mogu iznositi nekoliko stotina tisuća kuna), a istodobno MUP predlaže da se iz Zakona o policiji briše odredba o otpremnini za policijske službenike koja bi iznosila oko pedeset tisuća kuna neto, a koji već imaju uvjete za mirovinu, ali nisu u obvezi odlaska po sili zakona već imaju pravo sami podnijeti zahtjev za odlazak u mirovinu. Na taj način ispada kao da su Vlada RH i MUP neusuglašeni ili, najblaže rečeno, proturječni jedni drugima.

Napominjemo, da se u konkretnim slučajevima o višku i procjenama o broju po pojedinim ministarstvima linearno za 8% paušalne te se kao takve ne bi smjele slati u javnost jer se time samo uznemiruju zaposleni u državnim i javnim službama, čime im se pozornost odvraća s njihovih radnih zadataka na razmišljanja o budućnosti i egzistenciji, što kod dobrog dijela zaposlenih može biti vrlo štetno i opasno po RH i građane jer ti ljudi rade iznimno zahtjevne i odgovorne poslove, osobito policijski službenici.

Ako policijski službenik, umjesto da se posveti svojim opasnim i odgovornim radnim zadaćama, nad glavom ima „upitnik“ i brine o tome da li ima viška zaposlenih u policiji, to će sigurno utjecati na sigurnost svih nas, a nažalost i samih policijskih službenika.

Stoga, ovim putem pozivamo Vladu RH i njene predstavnike da, ukoliko imaju konkretne prijedloge, iste najprije priopće socijalnim partnerima, a ne da se daju izjave u medije koje onda svatko može tumačiti na svoj način.

Naglašavamo, da je MUP RH, prvo Ministarstvo koje je prošlo proces racionalizacije već 2001. godine kada je tri i pol tisuće policijskih službenika ostalo neraspoređeno. Tada RH nije niti bilo u planu pristupanje schengenskom prostoru, a što nas uskoro čeka. Procjene govore da samo za pokrivanje buduće vanjske granice EU treba najmanje devet tisuća policajaca zbog dužine i specifičnosti granice RH s nečlanicama EU. Zar ćemo danas jedne slati u mirovinu ili na burzu da bi sutra druge zapošljavali? Ako je tako, onda proračunskih sredstava ima viška, a ne manjka!

Na kraju naglašavamo da, ako se medijske najave pokažu točne i postoji namjera da se smanji broj zaposlenih u policiji, na bilo koji drugi način osim kroz odlaske u mirovinu temeljem vlastitog zahtjeva ili po slili zakona temeljem godina starosti, poduzet ćemo sve potrebne sindikalne akcije kako bi to spriječili u čemu ćemo imati sigurnu potporu članstva, a vjerujemo i ostalih zaposlenih u MUP-u – priopćenje je koje potpisuje Jagić.
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist