Koronavirus u Hrvatskoj

‘NEMA POPUŠTANJA’ Stožer produljio mjere do 31. siječnja

'NEMA POPUŠTANJA' Stožer produljio mjere do 31. siječnja

Imajući u vidu našu epidemiološku situaciju koja je nešto povoljnija, u ovom trenutku nema utemeljenja za popuštanje mjera – istaknuo je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović. Sve mjere produljene su do 31. siječnja 2021.

-Radi se o tri odluke, o nužnim epidemiološkim mjerama koje se uglavnom odnose na ograničenje okupljanja, zatim je reguliran rad trgovina, a tu je i odluka o javnom prijevozu. Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog duljeg boravka u zatvorenom prostoru može utjecati na širenje virusa. Moramo biti svjesni rizika i biti samodisciplinirani – istaknuo je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je postojala stalna zabrinutost oko porasta oboljelih i hospitaliziranih.

-Najveći broj hospitaliziranih imali smo 21. prosinca i to 2956 osoba, u razdoblju od 18 dana pali smo za 700. I broj preminulih osoba danas je manji, to smo očekivali. Sve skupa vjerujemo da ukazuje na smanjenje širenja infekcije što je posljedica pridržavanja mjera i odgovornosti građana. Nema popuštanja, moramo ostati odgovorni. U okruženju broj novozaraženih raste, bez obzira na dobre elemente, mjesta popuštanju nema – poručio je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je kako je Hrvatska 27. studenoga, kada je počela uvoditi mjere, imala 4080 zaraženih.

-Trenutna 14 dnevna stopa incidencije je 351,8 i time smo na 14. mjestu od 27. u Europskoj uniji. 27. studenoga imali smo incidenciju 974 i bili smo na 26. mjestu ljestvice. Udio pozitivnih testova nam također pada i sada smo na 20,7 posto pozitivnih testova u ukupnom testiranju. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je trenutno 1032,9 što nas stavlja na 20. mjesto od 27. u Europskoj uniji. Cijepili smo ukupno 24 985 ljudi do jučer u 19 sati. U Sisačko-moslavačkoj smo od 27. prosinca do jučer cijepili 2957 osoba – zaključio je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist