Koronavirus u Hrvatskoj

NELA SRŠEN Još jedan lockdown bio bi katastrofalan za gospodarstvo i psihu ljudi

NELA SRŠEN Još jedan lockdown bio bi katastrofalan za gospodarstvo i psihu ljudi

Broj novozaraženih koronavirusom se eksponencijalno širi i možemo očekivati daljnji porast pozitivnih pacijenata. Logično je da se prisjećamo kako je to izgledalo u trećem mjesecu. Izgubili smo 4 do 5 mjeseci. Ljeto nam je dalo priliku da pokušamo suzbiti zarazu i mi to nismo napravili – izjavila je dr. Nela Sršen koja se preko Skypea javila u emisiju Studio 4.

– Naravno da današnje brojke zastrašuju, ali u Italiji je 29. ožujka bilo hospitaliziranih 26 tisuća ljudi. Njih 4,5 tisuća bilo je na reanimaciji. Nije se znalo ni kako raditi. Danas, je od svih briseva koji se rade – njih 9 do 10 posto pozitivnih. Od pozitivnih slučajeva njih 95 su potpuno asimptomatični, ne bi ni znali da su zaraženi. Virus se širi među mladom populacijom, dodala je. Dr. Sršen je razgovarala s jednim od vodećih svjetskih virologa koji joj je rekao da u znanstvenom smislu nema nikakvog smisla pretjerano loviti sve kontakte i stavljati sve u izolaciju – kaže. Dodaje i kako bi još jedan ‘lockdown’ bio katastrofalan za gospodarstvo i psihu ljudi. Ono što je sad potrebno, smatra jest – smanjiti sportske aktivnosti, zatvoriti teretane i sportske centre, kafiće i restorane i druga mjesta gdje su moguće zaraze među mlađom populacijom. I time što više zaštititi starije.

– Iako imamo eksponencijalni rast, na reanimaciji je danas u pokrajini Venetto oko 45 pacijenata – kazala je Sršen. Pohvalila je guvernera pokrajine i dodala kako je na jedinicama intenzivne njege osigurano 1000 mjesta. Ne govorimo o ‘španjolskoj gripi’, SARS-u i MERS-u. Smrtnost od Covida 19 je od 0,3 do 0,6 posto. Tijekom ljeta na snazi je bila infodemija i puštane su kontroverzne informacije. Želim naglasiti da biti pozitivan ne znači bit vektor zaraze i biti bolestan. Eksponencijalni rast ugrožava delikatnu grupu pacijenata i raste broj smrtnih slučajeva. Ne želim se vraćati u iskustvo trećeg mjeseca kad su bolnice pucale. Mislim da smo naučili lekciju, ali nismo razvili svijest. Moramo izbjeći ‘lockdown’, držimo se epidemioloških mjera – nosimo maske – poručila je dr. Sršen.

– Ako volimo našu domovinu, pomozimo liječnicima i stožerima. Čuvajmo zdravlje naših baka i roditelja. Nosimo maske, perimo ruke i fizički se distancirajmo. Pa nije toliki problem držati se mjera nekoliko tjedana dok ne padne broj pozitivnih briseva. Tada bi i mjere aktivnog nadzora imale smisla. One to nemaju uz eksponencijalni rast – zaključila je Sršen.

U Italiji je zabilježen rekordan crni broj od početka jeseni kada govorimo o broju novozaraženih – u jednom danu više od 15 tisuća osoba zaraženo je COVID-om.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist