Aktualno

“Ne želimo stvarati klimu nejedinstva”

"Ne želimo stvarati klimu nejedinstva"

Mladen Jurković, Rudi Butković i Tonči Bačić održali su ovog utorka konferenciju za novinare na kojoj su u ime Odbora za obilježavanje 20. godišnjice uspješne obrane Dubrovnika predstavili ovogodišnji program.

 

Naime, zapovjednici dubrovačkih ratnih postrojbi iz 1991. godine pokrenuli su inicijativu za dostojno obilježavanje dvadesete godišnjice uspješne obrane Dubrovnika, u prigodi Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca.

Kako je istaknuo Butković, ove se godine želio napraviti iskorak u odnosu na dosadašnje programe kako bi ova 20. obljetnica bila što dostojanstvenija. Stoga su ratni zapovjednici osmislili nadopunu programa koja se vezuje na tri ključne točke. Prva je svečana akademija koja će se održati 5. prosinca u Sportskoj dvorani, koja se, rekao je Buktović, „prvi put radi za dubrovačke branitelje, a ne kao dosad za 300-njak probranih ili 'uglednih' građana“.

Drugi ključni element je svečani mimohod dubrovačkih branitelja '91. Stradunom i postrojavanje pred crkvom Svetog Vlaha 6. prosinca u podne. Naime, kako se ističe u popratnom priopćenju, prvi put će se dubrovački branitelji iz 1991. godine svi zajedno postrojiti pred svojim ratnim zapovjednikom, general bojnikom Nojkom Marinovićem i vrhovnim zapovjednikom, predsjednikom RH Ivom Josipovićem.

Zapovjednici ratnih postrojbi iz 1991. godine nakon nekoliko održanih sastanaka utvrdili su kriterij po kojem će se status Dubrovačkog branitelja '91. priznati onoj osobi koja se u obranu Dubrovnika uključila ne kasnije od 7. studenog 1991. te bez prekida sudjelovala u obrani Dubrovnika u okruženju najmanje do 1. siječnja 1992.

Zapovjednici su dobili zadatak poimenično utvrditi branitelje u svojim postrojbama koji zadovoljavaju taj kriterij. Odlučeno je da će svi branitelji tako utvrđenog statusa dobiti plaketu i medalju 'Dubrovački branitelja '91.'. Plaketu i medalju će posthumno dobiti i svi dubrovački branitelji poginuli u obrani Dubrovnika, a iste će se uručiti njihovim obiteljima na predstavljanju monografije poginulih dubrovačkih branitelja "Vječni kao Domovina".

Osvrćući se na prethodno spomenute kriterije za priznaje Dubrovački branitelj '91. Rudi Butković je istaknuo kako nijedan kriterij nije idealan, no ipak se moralo odlučiti za jedan.
A svaki branitelji će na tri mjesta javno moći pogledati popise i dati primjedbe ako ih ima, jer popis još nije 100-postotan.

– Ne želimo stvarati klimu nekakvog nejedinstva – govorio je Butković, ponovivši kako svaki zapovjednik svojim potpisom garantira da su to ti branitelji.

Mladen Jurković pročitao je koje su postrojbe popisom obuhvaćene i koliki broj ljudi. Riječ je, naime, o ukupno 24 postrojbe s oko 1300 ljudi.
– Najveći broj ovih ljudi ništa iz tog vremena nema, ne u smislu materijalnog nego im nitko do sad nije rekao hvala – objasnio je Rudi Butković namjeru cijele priče oko dojele zahvalnica i medalja braniteljima 1991.

Nadalje je istaknuto kako će postrojbe nastale u obrani Dubrovnika dobiti plaketu kao i sve postrojbe koje su došle pomoći Dubrovniku i rame uz rame s dubrovačkim braniteljima sudjelovale u obrani Dubrovnika. Jednako tako odgovarajuće plakete uručit će se i svim zaslužnim civilnim institucijama.
– Zahvaljujemo se i svim građanima koji su ostali u ovom Gradu – poručio je Butković.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist